SONDAJ SAU „CORTEGIU FUNERAR”?

Oare cît se va mai lăsa înşelată România de „pro-românii” moldoveni?

Autor: Mihai CONŢIU

De ani de zile, din onestitate faţă de cititorii noştri, dar şi din respect pentru contribuabilul român, am demonstrat, cu probe, că milioanele de dolari sau euro „investiţi de România politică” în „cauza românismului” din R. Moldova este o imensă şarlatanie transnaţională. O „afacere” de pe urma căreia s-au îmbogăţit şi „distribuitorii români”, dar şi „moldovenii elitari” cu pretenţii de patrioţi români sinceri, de cunoscători ai adevăratei stări de spirit din R. Moldova la nivelul capacităţii de convertire a moldovenilor.

Tot în acest context, am criticat, cu probe, şi instituţiile statului român care au fost vinovate de jefuirea bugetului de stat al României, a contribuabilului român, în ultimă instanţă, în numele unui ideal utopic, menit doar să îmbogăţească fraudulos o mînă de pseudo-unionişti moldoveni, aproape toţi dintre ei fiind foşti privilegiaţi ai nomenclaturii sovietice şi KGB-ului, precum şi grupările restrînse din România, care au fost şi sînt constituite din foşti sau actuali securişti sau politicieni de aceeaşi extracţie.

Pentru că am îndrăznit să rostim aceste adevăruri, majoritatea dintre ele fiind deja dovedite şi date publicităţii, bandele de securişti români implicate, „pensionarii KGB-işti” reformaţi în pro-români de aici şi cei pe care-i manipulează continuă să ne diabolizeze chiar şi astăzi. Astfel, „Moldovei Suverane”, lui Mihai Conţiu şi Ion Berlinski li s-au pus etichete mincinoase de anti-români.

Toţi cei care îşi fac un titlu de mîndrie că au fost publicaţi în fosta „Moldova Socialistă” sovietică şi, mai apoi, „Moldova Suverană”, iar aici este vorba despre unii scriitori şi jurnalişti, acum se uită cu imbecilitate ca la ciumă spre „Moldova Suverană” de astăzi, în care, totuşi, se scrie într-o limbă curată, se promovează cultura română. Prin această atitudine tîmpă, îşi imaginează că doar aşa sînt apreciaţi de finanţatorii şi ofiţerii români de legătură.

Culmea este că noi, prin demersurile noastre publicistice, chiar ajutam şi deschideam ochii României reale asupra adevăratei stări de spirit de aici. Ştim sigur că tocmai această onestitate a noastră îi deranja teribil. Spre a minimaliza sau pentru a convinge lumea că informaţiile furnizate de noi nu sînt credibile, toţi aceştia au invocat ridicolele „argumente” că am fi comunişti şi că am lucrat la un ziar controlat de Voronin, timp în care furau la greu din banii contribuabilului român şi îi tot „românizau” pe moldoveni.

Unde-i „simţirea românească” din R. Moldova?

În imaginaţia dezinformatorilor de aici, dar şi în cea a legăturilor lor cointeresate din România, o să vă ofer un exemplu simplu. Există în înscrisurile oficiale din Moldova o anume organizaţie intitulată „Forul Democrat al Românilor din Moldova”, condus fiind de Nicolae Dabija. Acesta, în funcţie de context, spune că întruneşte peste 150 de organizaţii locale, ba 200.000 de membri, ba 250.000, ba 500.000 şi tot aşa..., dintre care aproape jumătate sînt elevi şi studenţi. Atunci de ce, la alegerile pentru Parlamentul României din 2008, Nicolae Dabija, preşedintele unei organizaţii atît de numeroase, n-a obţinut decît 757 voturi?

La sfîrşitul lunii Decembrie 2009, Nicolae Dabija a lansat un „Manifest de Unire” în care, printre altele, afirma următoarele: „Conform sondajelor, 80 % dintre basarabeni se vor în Uniunea Europeana, acolo unde se află şi România. Conform aceloraşi sondaje, 70 % dintre ei îşi doresc cetăţenia României. Un milion de basarabeni au şi depus cerere de redobîndire a cetăţeniei româneşti. Românii moldoveni alcătuiesc circa 82 % din totalul populaţiei. Copiii români deţin 86% în ponderea şcolară.”

Dacă aceasta era situaţia statistică la finele anului 2009, logic ar fi fost ca opţiunea pro-românească din Moldova să ia un avînt statistic ameţitor de atunci şi pînă acum, în contextul în care, după plecarea comuniştilor de la guvernare, uşile spre România au fost larg deschise. Aşa ar fi fost normal dacă am fi avut de-a face cu sinceritatea unor raportări la acest fenomen, cu predicţii formulate în baza unor realităţi concrete, nu imaginare sau de înşelare deliberată a „investitorului român”.

Ultima cacealma

În perspectiva recensămîntului din Aprilie 2014, „Timpul” lui C-tin Tănase a lansat campania „Vorbesc româneşte, sînt, deci, român!” Am mirosit de la o poştă că poate fi o cacealma, adică o tragere în ţeapă, un tun, dar şi un stimul discret pentru ruşi. Nu m-am îndoit nici o clipă că această campanie nu este corelată cu nişte „fraţi” din România.

Este clar că la viitorul recensămînt sînt cîţiva interesaţi ca să fie cît mai mulţi moldoveni care să se declare români şi că vorbesc româneşte. O aiureală în toată această cacealma este însăşi formularea din sloganul „Vorbesc româneşte, sînt, deci, român!”, căci cunosc foarte mulţi oameni, străini şi moldoveni, care vorbesc româneşte, dar nu se consideră români. Păi dacă austriecii vorbesc limba germană trebuie musai să se declare germani? Veţi vedea ceva mai jos că este chiar o aiureală, care poate că este gîndită ori de nişte ignoranţi, ori de nişte „călăi”!

Dacă în fruntea statului am avea şi nişte gînditori autentici, cîţiva analişti şi strategi competenţi, ţinînd seamă ce se întîmplă în zona graniţei de Est a R. Moldova, atunci aceştia erau obligaţi să recomande ca recensămîntul programat în Aprilie 2014 ar trebui amînat sine die din considerente ce ţin de interesul naţional. Am bănuiala că numai cineva care vrea răul R. Moldova ar vrea să pară că acest recensămînt este normal să se desfăşoare în contextul geo-politic şi geo-strategic de acum, iar lansarea campaniei „Vorbesc româneşte, sînt, deci, român!” parcă ar trebui să confirme această „normalitate”.

De ce „Timpul” lui C-tin Tănase nu este preocupat de acest real risc, ci doar de datele tehnice, de formularea întrebărilor care trebuie să existe în chestionarul de recensămînt? Al. Tănase de la Curtea Constituţională, preşedintele cu meşă, ştie şi el de ce!

Tănase, care singur şi-o trase! Realitatea, care te ia la şuturi înspre Est

Luni, 24 Martie 2014, după orele 23,00, în emisiunea „Jocuri de Putere” de la "Realitatea TV", au fost date publicităţii rezultatele unui barometru social politic Magenta "Realitatea TV" ŞI Timpul.MD. Alţi bani, altă cheltuială...

Rezultatul acestui sondaj de opinie, după cum veţi citi mai la vale, este cel mai crunt picior dat în fund acelor lideraşi moldoveni care vorbesc despre o Basarabie românească! Am spus picior în fund? Nuuuu, în..., dar nu rostesc organul, că ne citesc şi măicuţele de la mănăstiri!

Nu-i greu de bănuit că trebuşoara asta cu sondajul are legătură directă cu campania „Vorbesc româneşte, sînt, deci, român!” Oare Constantin Tănase o fi ajuns chiar să creadă în poveştile astea cu românismul dominant din Moldova? Este clar că a fost luat de val, dar bănuiesc că s-o fi aşteptat la un rezultat care să-i mulţumească pe unii români „băsişti”. Dacă finanţările româneşti se împuţinează, singura cale de salvare este să demonstreze cît de credibile îi sînt estimările românismului de aici, numai că a dat-o în bară!

După cum veţi vedea mai jos, campania „Vorbesc româneşte, sînt, deci, român!” s-a dovedit un fiasco total, iar aici este vorba despre de aceleaşi campanii finanţate sub altfel de... devize de vreo 24 de ani.

Care Băsescu?

La rubrica „Încrederea respondenţilor în liderii politicidin chestionarul sondajului, mult încercaţii noştri moldoveni au oferit următorul clasament:Vladimir Putin - 42%, Angela Merkel - 19%, Traian Băsescu - 6%,
Barack Obama 6%, Dmitrii Medvedev - 5%. Acum vedeţi în favoare cui era Băsescu atunci cînd a lansat „proiectul lui de suflet” de unire a Moldovei cu România? De ce credeţi că a renunţat la el înainte de aflarea rezultatelor acestui sondaj de opinie?

Realmente, moldovenii vor în Uniunea Vamală, nu în NATO

La capitolul „Probabilitatea de votare în cadrul unui referendum a integrării R. Moldova în NATO” au fost pentru - 25%, iar contra - 37%. Buimăceala, previzibilă, de altfel, vine din aceea că pentru aderarea R. Moldova la UE s-au pronunţat 38%, dar pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală - 43%.

Asta se întîmplă în contextul în care UE ajută vital Moldova în ultimii 4 ani, iar perspectivele europene civilizate sînt chiar o certitudine. De ce se întîmplă acest lucru? Pentru că mereu înşelaţii şi neinformaţii moldoveni asociază imaginea actualilor guvernanţi cu UE, ceea ce este o eroare fatală. Guvernanţii sînt trecători, doar UE este o certitudine şi înseamnă viitor cert şi civilizat pentru Moldova!

Este „o greşeală din eroare”?

Iată că am ajuns şi la rubrica din sondajul de opinie în care unora „li se limbă plimbă-n gură”!

Ca să i se facă pe plac lui C-tin Tănase şi constituţionalistului Al. Tănase, dar, firesc, pentru că şi Timpul.md a comandat toată tărăşenia asta, la rubrica "Cine vorbeşte limba română, este român", moldovenii au fost de acord în proporţie de 20%, numai că cei care s-au pronunţat împotrivă reprezintă 41%. Mai există acolo un procent de 13%, în care moldovenii spun că mai degrabă sînt de acord, dar, iarăşi umilitor, sînt 20% care declară că mai degrabă nu sînt de acord.

Indiferent de ce a vrut (şi) Tănase să însemne campania lui şi acest sondaj sau la ce trebuie să slujească toate astea, dacă ar avea onoare şi bun-simţ civic şi ar înţelege care-s realele valori europene, ar trebui să se lase de jurnalistică şi să nu mai dea lecţii de „românism”. Poate s-o facă, dar la Tiraspol şi în limba rusă! I-a tras bine în ţeapă pe români! Bravo, Tănase, misiune îndeplinită cu succes! Aţi Pasat treaba bine spre Est!

Pentru moldoveni, ruşii nu sînt ocupanţi

Fiind vorba despre „opinia respondenţilor moldoveni cu referire la măsura de a declara trupele ruse din Transnistria ”trupe de ocupaţie” „absolut de acord au fost 7%”, mai degrabă de acord - 8 %, mai degrabă dezacord - 20%, absolut dezacord - 50%.

Umilinţă totală, iar asta nu se referă la moldoveni, ci la absolut toţi liderii politici şi intelectuali care şi-au bătut joc în toate felurile de oamenii acestei ţări, i-au ţinut în dezinformare, i-au manipulat şi minţit doar pentru a-şi satisface propriile lor interese meschine. În cine să mai creadă moldovenii? Liderii pretins pro-europeni şi acum trişează cu informarea pro-europeană a moldovenilor. Cu cît oamenii simpli vor fi mai bine informaţi, cu atît vor afla mai mult cît fură ei din fondurile europene.

Atunci de ce să ne mai mirăm că, pe fondul acestei dezinformări şi manipulări, sondajul despre care vorbim îi plasează tot pe comunişti ca învingători într-un apropiat scrutin electoral? Actualii guvernanţi şi elitele intelectuale sînt cei care alimentează popularitatea PCRM, nu altcineva!

Rezultatul sondajului de opinie comandat de "Realitatea TV" şi Timpul.MD este cu dus-întors. Pe de o parte, reflectă realitatea, iar pe de cealaltă parte, trezeşte suspiciuni cu privire la oportunitatea prezentării acestor adevăruri. În folosul cui a fost comandat acest sondaj? Ghici ciupercă ce-i?

Ştim opţiunea reală a celor care au comandat acest sondaj, dar mai ştim şi că orice sondaj poate fi „lucrat” cînd este vorba despre „scopuri naţionale măreţe”. În cazul dat, oamenii au fost suspect de sinceri. Are rost să mai comparăm rezultatele acestui sondaj cu cele invocate de Dabija în Decembrie 2009? Alta era situaţia dacă raportările confidenţiale şi sondajele ultimilor două decenii ar fi fost reale ca şi cel despre care am vorbit. Un sondaj-pavaj în braţele Rusiei! Ca-n Crimeea! „Cu blîndeţe şi cu dragoste pentru moldoveni!”

basarabia romania 30.03.2014 - 13:43

Pe naiba, rusii eliberatori? Du-te si mai invata istoria, mancurtule.