SONDAJ IDATA

Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor

Șeful statului, Maia Sandu, și președintele PSRM, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, arată datele sondajului socio-politic iData, mai 2021.

Astfel, în Maia Sandu au încredere 39,6 la sută din cetățenii deciși, iar în liderul PSRM, Igor Dodon – 28,2%. Pe locul trei s-a clasat Ilan Șor – cu 4,2% și președintele PCRM, Vladimir Voronin, pentru care s-au expus 3,4%. Liderul comuniștilor este urmat în clasament de Renato Usatîi – cu 3,1 procente.

În topul politicienilor cu cea mai mare încredere din partea populației mai apare fostul premier Ion Chicu și primarul Capitalei, Ion Ceban – cu cîte 1,2 procente.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, se situează printre codașii acestui clasament. Popularitatea acestuia a scăzut pînă la 0,7 la sută.

Totodată, 13,5 procente din respondenți au declarat că nu au încredere în nimeni, iar 1,5 la sută nu au vrut să răspundă la această întrebare.

 

PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și PP Șor au cele mai mari șanse de a accede în Parlament

Doar trei concurenți electorali ar putea accede în Parlament, după alegerile din 11 iulie. Este vorba despre PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Politic Șor.

Respondenții au fost întrebați pentru ce formațiune vor vota la 11 iulie. Potrivit studiului, 39 la sută au spus că pentru PAS, iar 33,4% – pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Echipa lui Ilan Șor ar putea obține 10 la sută. Celelalte formațiuni nu ar acumula un număr necesar de voturi pentru a intra în Parlament.

 

Igor Dodon și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în capul clasamentului celor mai activi politicieni și formațiuni din țară

Președintele PSRM, Igor Dodon, este cel mai activ politician din luna mai. Cea mai activă formațiune politică este Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Potrivit studiului, 28,3% dintre persoanele intervievate au declarat că cel mai activ politician din țară este Igor Dodon. Alți 25,56% din cetățenii chestionați au spus că actualul președinte Maia Sandu. Top cei mai activi politicieni din luna mai este încheiat de liderul PCRM, Vladimir Voronin. 4% dintre respondenți susțin că președintele comuniștilor este unul dintre cei mai activi oameni politici din țară.

În jur de cîte 2% dintre cei intervievați afirmă că cei mai activi în luna mai au fost primarul Capitalei, Ion Ceban, deputatul PPDA, Alexandr Slusari și primarul din Bălți, Renato Usatîi. Doar 1,4 % dintre cetățeni l-au văzut pe liderul PAS, Igor Grosu, ca fiind cel mai activ om politic din luna mai.

Totodată, aproape 34,7% dintre cetățeni au declarat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este cea mai activă formațiune din mai. Pe locul doi urmează PAS. De această părere sînt 33,6% dintre respondenți. Cîte 3,5% dintre persoanele chestionate susțin că PPDA și Partidul ”Șor” au fost cele mai active partide.

Sondajul a fost efectuat în luna mai pe un eșantion de 1227 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare ±2,7%.

Sursa: privesc.eu