Somni uriasi in Mures: ,,Sunt si de peste doi metri”, spun pescarii

Povești despre pești mari capturați în rîul Mureșul s-au tot auzit.

În ultimii ani, pescarii  s-au lăudat cu capturi deosebite în rîul Mureș, însă un scafandru profesionist din Timișoara a povestit, pentru apuseni.info, că în sectorul Deva – Șoimuș sunt somni uriași care ani de zile au „păcălit” pescarii.

Se pare că vaporașul de pe Mureș a trezit „monștrii” din adîncul Mureșului

„Recent, alături de doi colegi, ne-am scufundat între podul de peste Mureș spre Șoimuș-Bejan. În acea zonă, înainte de podul CFR, sunt somni uriași de 1.80 – 2.40 metri. Nu este întîmplător că pînă acum nu au fost capturați, însă cu siguranță că după ce a fost dat în folosință vaporașul de pe Mureș, în zona Șoimuș – Deva, somnii uriași din rîu au început să fie mai activi, prin urmare recomand răbdare și cu puțin noroc puteți să prindeți și un somn uriaș”, a relatat scafandrul timișorean, pentru sursa citată.

Acești pești de dimensiuni mare se găsesc și în sectorul de pe raza județului nostru, iar unii dintre ei au fost capturați de către arădenii norocoși.

Astfel, în Septembrie 2016, un arădean a făcut o captură uriaşă de somn, pe Mureş, conform mîndri.ro

Astfel Dănuţ Dan de la Port Arthur a reuşit să prindă, în două nopţi, la undiţă, pe Mureş, peşti uriaşi. Este vorba despre trei somni: unul de 7 kilograme, unul de 37 şi altul de 80 de kilograme.

Pescarul arădean a fost la pescuit împreună cu alţi doi împătimiţi ai acestui sport. ”Am avut două nopţi grele, dar s-a meritat. Cu cel mare m-am luptat în jur de 45 de minute. Îmi era frică să nu scape”, a declarat, pentru mîndri.ro, Dănuţ Dan. Captura uriaşă de peşte a ajuns pe masa familiei lui Dănuţ şi a prietenilor.

Somnul este un pește ce are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral, are o gură largă, care are pe laturi două mustăți lungi, sub gură fiind mustăți scurte. Corpul se termină fără o înotătoare codală propriu-zisă. Culoarea corpului este albăstruie negricioasă sau verzuie măslinie pe spate, iar abdomenul este de o culoare mai deschisă.