Somajul in Germania a urcat la 5,4%

Rata şomajului a crescut în Iulie, în Germania, cu jumătate de punct comparativ cu luna anterioară, ajungînd la 5,4%, o evoluţie generată, în principal, conform Agenţiei Federale de Muncă, de includerea în statistică a refugiaţilor ucraineni veniţi în ţară în ultimele luni, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

În total, numărul de şomeri înregistraţi de către departament este de 2,47 milioane persoane, în creştere cu 107.000 persoane comparativ cu luna anterioară, în timp ce faţă de Iulie 2021 este mai mic cu 120.000 de persoane.

Agenţia Federală subliniază, într-un comunicat, „creşterea puternică a şomajului” şi a muncii slab remunerate care se observă în luna menţionată.

Aceasta se datorează, potrivit sursei citate, înregistrării treptate ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă a refugiaţilor sosiţi în ţară, care în primele luni figurau în statistică drept solicitanţi de azil.

Germania a primit, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 Februarie 2022, circa 915.000 refugiaţi proveniţi din această ţară.

Cifra este aproximativă, deoarece persoanele care vin în Germania prin Polonia sau alt stat comunitar nu sunt obligate să se înregistreze decît în cazul în care caută un loc de muncă, solicită un anumit tip de prestaţii sau ajutoare sociale.

În pofida creşterii cifrelor legate de şomaj, a incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, Agenţia Federală menţionează că piaţa germană a muncii „se menţine stabilă”.

Oportunităţile de găsire a unui loc de muncă sunt ridicate, subliniază Departamentul, deoarece în prezent sunt înregistrate 881.000 posturi vacante, cu 136.000 mai multe comparativ cu un an în urmă.