SOLDATUL EXECUTAT ÎN PĂDURE ERA ȘI CETĂȚEAN AL R. MOLDOVA

Vorbise cu mama lui cu doar o zi înainte: „Mamă, eu nu mă voi preda niciodată”

Soldatul ucrainean executat de ruși în pădure avea și cetățenie moldovenească, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce identitatea militarului Alexandr Mațievschi a fost confirmată definitiv de Serviciul Ucrainean de Informații SBU. Mațievschi s-a născut în 1980 la Chișinău, unde a trăit pînă la terminarea studiilor. Cu doar o zi înainte de a fi dat dispărut în misiune - și ulterior confirmat mort - vorbise cu mama lui la telefon, spunîndu-i că nu se va preda niciodată.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a condamnat „cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean” Alexandr Mațievschi, la o zi după ce identitatea acestuia a fost confirmată definitiv de serviciile ucrainene de informații și după ce președintele Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a statului, Erou al Ucrainei.

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar” a transmis Ministerul moldovean de Externe luni, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

 

Dispărut în misiune

Brigada Separată 119 din regiunea Cernihiv, din care făcea parte batalionul lui Alexandr Mațievschi, a spus povestea celui care avea să devină imaginea rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, după ce imaginile cu excuția lui în pădure au ajuns publice: calm, cu țigara în gură, Alexandr Mațievschi a spus „Glorie Ucrainei”, ultimele cuvinte înainte să fie secerat de o rafală de gloanțe.

Militarul a dispărut în misiune pe 30 decembrie 2022, împreună cu alți patru camarazi, în timpul luptelor de la Soledar.

„În jurul orelor 12, s-a pierdut contactul vizual cu el. Întăririle sosite nu au reușit să ajungă la locul respectiv din cauza bombardamentelor continue și a focului de artilerie. Nu știm cum s-a terminat lupta aceea. Nu știm cine și cum a murit, nu știm cum a fost capturat Alexandr, din păcate nu există niciun martor, toți sînt morți sau dispăruți. În privința imaginilor: mama lui Alexandr, fiul său și camarazii din unitatea sa l-au recunoscut în înregistrare”, a scris Brigada Separată 119 într-un mesaj pe rețelele sociale.

Trupul său neînsuflețit a fost recuperat de Ucraina pe 14 februarie 2023, în urma unui schimb cu partea rusă, a mai precizat unitatea soldatului.

 

Născut la Chișinău

Sașa, cum era alintat militarul, s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată să lucreze la o fabrică de încălțăminte. Acolo tînărul a absolvit liceul și un colegiu tehnic, înainte de a se muta înapoi în Ucraina, în orajul Nijin din regiunea Cernihiv, în apropiere de Kiev.

Pînă în februarie 2022, începutul invaziei ruse în Ucraina, Alexandr a lucrat ca electrician. Apoi a vrut să se alăture armatei, dar nu a putut imediat. La început, a ajutat la construirea de fortificații și la realizarea de cocktail-uri incendiare (Molotov), insistînd cu încăpățînare să fie încorporat. Pe 11 martie 2022 a fost înrolat în Batalionul Nijin al Forșelor de Apărare Teritoriale.

A studiat intens tactica militară și a ajuns lunetist în unitatea sa. În decembrie, cînd batalionul său a fost trimis în est, nu i-a spus mamei sale că merge într-o zonă de conflict, pentru că nu a vrut să o sperie.

 

„Mamă, eu nu mă voi preda niciodată”

Pe 29 decembrie și-a sunat mama, a fost ultima lor conversație, mai relatează Brigada Separată 119 în mesajul său. Cînd l-a auzit spunînd „Mamă, eu nu mă voi preda niciodată”, Paraskovia Mihailivna a înțeles că fiul ei este pe front.

Au urmat zile lungi, în care el nu a mai sunat și nu a mai răspuns la telefon. Pînă pe 7 ianuarie, cînd a sosit un mesaj - „Abonatul este din nou în rețea”. Apoi a aflat de la camarazii lui Sasha nu s-a întors din misiune.

Tot mama lui a fost cea care l-a recunoscut la morga din Kiev și a văzut toate urmele de gloanțe care i-au străpuns corpul.

Potrivit Brigăzii 119, cînd a apărut filmarea cu execuția fiului ei, femeia a spus că inima i-a fost frîntă din nou și a povestit că a fost sunată de fiul lui Alexandr, care a strigat în lacrimi „Am văzut cum a fost ucis tatăl meu!”.

Paraskovia Mihailivna își cunoaște bine fiul și spune că felul în care a reacționat în fața morții îl caracterizează. Ea este sigură că Alexandr va fi răzbunat de camarazii lui.

Sursa: digi24.ro

 

În imagine: Alexandr Mațievschi a fost lunetist în Brigada 119 Separată a armatei ucrainene. Execuția lui în pădure l-a transformat în simbolul rezistenței Ucrainei în fața Rusiei. Sursă foto: Profimedia.