SIS SI STIRILE FALSE

Pe asta sigur a văzut-o, dar de ce tace?

Din cîte ni s-a comunicat, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este implicat plenar în combaterea știrilor false care sînt difuzate, prin internet, de către diferite site-uri (dez)informaționale, bloguri etc. De altfel, acest Serviciu a și anunțat că a blocat cîteva. Cu toate acestea, știrile false continuă să fie propagate masiv în spațiul virtual, în ciuda (ne)vigilenței SIS. Uneori ni se creează impresia că SIS sistează doar de ochii lumii unele site-uri care propagă știri false, lăsîndu-le, în schimb, pe altele să emită știri diversioniste la turații maxime, așa cum Candu și Șor sînt lăsați să cumpere deputați ca la talcioc.

Aici mă voi referi, cu exemple, la un site sau blog, ce-o fi el, extrem de vizibil în rețelele de socializare, distribuit și chiar luat în serios de mulți semianalfabeți ori ignoranți de rea credință care populează internetul. Denumirea lui este Jurnaldegardă.wordpress.com, o denumire menită să ducă la o confuzie cu Ziarul de Gardă, probabil. Nu am reușit să-l accesez și prin Google, ci doar prin Facebook. Este posibil ca, la fel de bine, să poată fi accesat și prin intermediul altor rețele de socializare la care eu nu am acces. Iată și cîteva titluri și conținuturi de pseudo-articole diversioniste din Jurnaldegardă.wordpress.com pe care le reproduc întocmai, cu gramatica autorilor sau a autorului: Ultima oră! Dodon AMENINȚĂ cu acțiuni violente, în caz că va fi votată moțiunea de cenzură

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat în cadrul unui briefing susținut cu cîteva minute în urmă că el va fi gata să aplice forța asupra politicienilor dar și asupra cetățenilor, în caz că moțiunea de cenzură asupra Guvernului Chicu va fi votată în Parlament. Dodon precizează că va ordona forțelor armate și poliției să aplice violența , atunci cînd va simți că este nevoie și că pierde puterea. »Prea multe vrea opoziția noastră…eu puterea nu o să cedez ușor… dacă va trebui, va fi aplicată și forța, inclusiv armele… nu va jucați« a declarat șeful statului. Experții politici presupun că declarațiile palpitante a lui Dodon vin în legătură cu afirmațiile de azi dimineață a lui Maia Sandu, care a declarat ferm că Partidul PAS va susține și va vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu”.

Jurnaldegardă.wordpress.com: ”Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe pagina sa de Facebook că este infectată cu Covid-19, asta după ce ieri a hotărît să-și facă un test la o clinică privată din capitală. Dumbrăveanu menționat în postarea sa că va merge de urgență să se trateze în Germania, unde va zbura cu un avion privat ce i-a fost oferit de către Președintele țării, Igor Dodon: „Voi merge să trec cursul de lecuire în Germania, acolo unde medicina îi de calitate și metodele de tratament sînt excelente… Moldova mai are mult pînă-i va ajunge pe nemți… sper că totul va fi bine’ a scris Dumbrăveanu în postarea sa de pe rețelele de socializare. Totodată, Dumbrăveanu spune că nu știe de unde s-a infectat cu noul Coronavirus și i-a recomandat colegilor din Guvern, să se testeze și ei de urgență la una din clinicile din țară”.

Față de această știre calomnioasă, doamna Dumbrăveanu a fost nevoită să o dezmintă pe pagina domniei sale de pe Facebook.

Jurnaldegardă.wordpress.com: ”O monedă de ARGINT va fi dedicată medicilor, iar cea de AUR lui Dumbrăveanu!

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis emiterea monedelor comemorative dedicate lucrătorilor din domeniul sănătății, dar și actualului Ministru al Sănătății, Vioricăi Dumbrăveanu, pentru efortul ‘colosal’ depus în lupta contra Coronavirusului.

„Crearea monedelor de argint pentru medici, vine să reflecte atitudinea de profundă recunoștință, stimă și admirație în fața celor care își riscă viața în fiecare oră și clipă pentru a salva alte vieți, iar cu ideea creării unei monede de aur pentru actualul Ministru, a venit Igor Dodon care a spus că mai bun Ministru a Sănătății ca Dumbrăveanu, Moldova nu a avut”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Armașu subliniază că monedele vor fi gata la sfîrșitul lunii septembrie și că acum se lucrează intens asupra designului și conceptului acestora. Totodată, guvernatorul BNM a precizat că pentru confecționarea monedelor de argint pentru medici va fi cheltuită suma de 400.000 mii de lei, iar pentru moneda de aur dedicată lui Dumbrăveanu, circa 600.000 mii de lei”.

Jurnaldegardă.wordpress.com, alte două titluri de ”articole”: ”Ion Chicu: Medicii nu vor primi salarii majorate pentru că nu merită” și ”Ministerul Educației: Toți părinții vor fi nevoiți să achite cîte 1.500 de euro pentru procurarea calculatoarelor”.

Prin urmare, domnilor din SIS, vreți să credem că pe asta nu ați văzut-o, că-i greu de crezut? Formulăm această întrebare în contextul în care dacă noi am fi difuzat astfel de știri diversioniste eram de mult în pușcărie. Noi pentru adevăruri incomode am fost hărțuiți în zeci de procese judiciare, dar domniile voastre nu găsiți de cuviință să credeți că astfel de infractori mediatici trebuie să fie operați și chiar inculpați penal? Nu vă e clar că e modul de operare a unora ca Plahotniuc și Șor, cu asistență probabilă din partea serviciilor secrete românești? De ce permiteți un astfel de ”maidan mediatic”? Sau acesta este de fapt site-ul vostru? Mda, întrebări fără răspunsuri!

Mihai CONŢIU