SINDICATELE CER STABILITATE POLITICA

Membrii Consiliului General al CNSM: "Avem nevoie de stabilitate politica pentru ca problemele reale ale cetatenilor sa poata fi abordate si solutionate cu prioritate!"

Consiliul General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSN) cheamă guvernarea ţării să găsească soluţii pentru ieşirea din grava criză  politică, economică şi socială, care persistă în ultimul timp în Republica Moldova.

Întruniți în ședință vineri, 18 decembrie, sindicaliștii moldoveni au făcut un apel către toate forţele politice, organele de control de stat şi ale justiţiei să-şi asume responsabilitatea şi să acţioneze urgent pentru mobilizarea eforturilor comune în vederea învestirii unui Guvern, capabil să asigure dezvoltarea pro-europeană a ţării, să apere interesele naţionale în vederea asigurării unui nivel de trai decent cetăţenilor Moldovei.

Totodată, membrii Consiliului General al CNSM cer depolitizarea structurilor statale, implementarea reformelor în sfera social-economică şi reluarea relaţiilor constructive cu partenerii de dezvoltare, dar și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate direct sau indirect în fraudele comise în sistemul bancar, în acte de corupţie şi alte fărădelegi, indiferent de funcţia pe care o deţin.

Sindicaliștii constată că instabilitatea politică cronică din ultimii ani a condus la înrăutăţirea, pe zi ce trece, a situaţiei social-economice din ţară. Negocierile în vederea formării unui nou guvern au ajuns în impas. Nu se fac eforturi reale de a se găsi un numitor comun, o soluţie, în numele stabilităţii politice. Vectorul pro-european al Republicii Moldova a fost compromis.

”CNSM a încercat, în repetate rînduri, să influenţeze actuala guvernare prin dialog la diferite niveluri, declaraţii, apeluri, revendicări, pentru a găsi soluţii la problemele extrem de grave cu care se confruntă economia şi cetăţenii ţării, mai cu seamă salariaţii cu venituri mici şi pensionarii. Însă, guvernanţii s-au dovedit a fi incapabili să se mobilizeze pentru a face faţă celei mai mari provocări la zi – asigurarea securităţii economice a Republicii Moldova”, se arată în Declarația Consiliului General al CNSM, adoptată ieri.

”În aceste condiţii, ţara are nevoie, poate mai mult ca oricînd, de stabilitate politică, pentru ca problemele reale, cele de ordin economic şi social, care afectează nivelul de trai al cetăţenilor, să poată fi abordate cu prioritate de către factorii decizionali ai statului”, se mai precizează în document.

Sindicaliștii declară cu fermitate că vor organiza acţiuni de protest ale salariaţilor pe întreg teritoriul ţării, în cazul în care forţele politice nu vor asigura stabilitatea social-economică din ţară, nu vor întreprinde măsuri pentru depăşirea actualei crize şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei.

În cadrul ședinței Consiliului General al CNSM, membrii au făcut și o evaluare a acțiunilor Confederației în vederea realizării scopurilor statutare în cadrul parteneriatului social la nivel național și au adoptat modificări la componența nominală a Consiliului General.

De asemenea, sindicaliștii au ales în calitate de vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pe Sergiu Sainciuc, care a activat mai bine de 10 ani în calitate de vice-ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Pe parcursul activității sale, Sainciuc a elaborat și a promovat activ politicile în domeniul legislaţiei muncii, ocupării forţei de muncă, migraţiei de muncă, resurselor umane, salarizării, demografiei şi dialogului social.

Comunicat de presă primit la Redacţie din partea Consiliului General al CNSM