„SFÎRȘITUL EREI PUTIN”

Un fost agent MI6 susține că președintele rus ar putea fi înlăturat de la putere anul viitor

Fostul agent MI6 Christopher Steele a declarat pentru Sky News că Occidentul trebuie să „se pregătească pentru sfîrșitul erei Putin”. El este de părere că Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere anul viitor.

Steele a trecut în revistă cîteva scenarii potențiale care ar putea pune capăt puterii președintelui rus.

 

Putin moare din cauza unor probleme de sănătate sau este asasinat

Zvonurile privind starea de sănătate a lui Putin au fost numeroase, inclusiv faptul că este bolnav de cancer.

Steele spune că natura exactă a oricărei afecțiuni este neclară, dar „surse foarte credibile ne spun că este bolnav de ceva timp” - ceea ce ridică perspectiva ca acesta să moară subit.

Este, de asemenea, posibil ca el să fie asasinat, poate de cineva din interior sau de un complot din afara Rusiei. Steele spune că acesta ar fi cel mai rău scenariu pentru Occident.

Directorul FSB, Alexander Bortnikov, ar putea fi unul dintre primii candidați la preluarea puterii într-un astfel de scenariu, spune fostul spion.

 

Dat jos de la putere din cauza eșecului războiului din Ucraina

Putin a crezut că o victorie rapidă era posibilă atunci cînd a invadat Ucraina: realitatea a fost foarte diferită.

Ambițiile de a prelua controlul asupra întregii țări au fost nefondate, iar luptele continuă în ciuda numeroșilor morți și a trupelor demoralizate.

Steele spune că progresul lent al contraofensivei ucrainene i-ar fi putut oferi lui Putin un anumit „moment de respiro”, dar că neliniștea legată de invazie - și efectul tot mai puternic al sancțiunilor asupra economiei rusești și asupra celor bogați și puternici s-ar putea dovedi crucial.

Steele crede că acesta este cel mai probabil scenariu.

„Ar putea avea loc o mișcare violentă, dacă este necesar, pentru a-l ucide sau a-l da jos de la conducere pe Putin în favoarea unui alt securist sau oligarh al regimului - dar unul care s-a distanțat de război și este pregătit să negocieze cu adevărat cu Occidentul pentru a pune capăt acestuia”, mai explică Steele.

El spune că „steaua în ascensiune” Aleksey Dyumin, guvernatorul regiunii Tula, este un potențial succesor. Ceilalți pe listă ar fi oligarhul Igor Sechin - poreclit „Darth Vader”, și fostul premier rus Viktor Zubkov.

În timp ce un astfel de scenariu ar putea grăbi sfîrșitul războiului, Steele spune că un alt rezultat ar putea fi preluarea controlului de către naționaliștii din serviciile de securitate care și-au pierdut încrederea în Putin, dar care doresc să continue lupta.

 

Putin se retrage din funcție și își susține succesorul

După mai bine de 20 de ani la putere și în condițiile în care presiunea crește, Putin, în vîrstă de 70 de ani, ar putea decide că este timpul să plece și să se retragă la următoarele alegeri, programate pentru martie 2024.

Steele spune că alegerile îi oferă o „potențială rampă de ieșire” și că Putin ar putea alege să susțină un succesor, cum ar fi Dmitri Patrușev, fiul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, sau Aleksey Dyumin.

Fostul agent MI6 spune că una dintre aceste figuri ca lider ar însemna „puține sau nicio schimbare în războiul din Ucraina, dar cel puțin Occidentul s-ar confrunta cu un lider rus care nu s-a dovedit a fi nedemn de încredere, mincinos și care nu este acuzat de crime de război”.

Ca parte a unei înțelegeri pentru a se retrage, Putin ar putea, de asemenea, să ceară imunitate pentru el și familia sa.

 

Lovitură de stat militară

Tentativa de lovitură de stat a mercenarilor Wagner - despre care se spune că viza mai degrabă liderii militari ai Rusiei decît pe Putin însuși - a fost oprită de liderul acesteia înainte ca trupele să ajungă la Moscova.

Dar Steele spune că o altă ipoteză ar fi un complot orchestrat de ofițeri superiori din forțele armate principale ale țării „dezamăgiți de eșecurile și pierderile din Ucraina”.

El spune că acest lucru nu ar însemna „nicio schimbare în ceea ce privește războiul sau politica externă a Rusiei”, dar ar putea avea ca rezultat un regim de tranziție cu o figură precum generalul Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, în calitate de președinte.

Cu toate acestea, deși este posibil, el consideră acest scenariu ca fiind „foarte puțin probabil”.

Steele adaugă: „Cred că există acum o reală neliniște în rîndul persoanelor-cheie din conducere. Nu doar în cadrul forțelor armate, unde generalii l-au criticat în mod deschis pe Putin și Kremlinul pentru sprijinul acordat războiului - lucru nemaiîntîlnit pînă acum -, ci, în general, ideea traiectoriei Rusiei acum: condusă de un președinte care a fost acuzat de crime de război, care conduce economia rusă pe o anumită cale”.

 

Revoltă populară

O altă cale mai puțin probabilă prin care Putin ar putea fi înlăturat ar fi o revoltă - fie de către o figură naționalistă, cum ar fi șeful Wagner, Evgheni Prigojin, fie o acțiune democratică a susținătorilor liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalnîi.

Fostul spion spune că acest lucru ar fi „foarte imprevizibil și posibil sîngeros pe termen scurt” - cu rezultate evident mai favorabile pentru Occident și Ucraina dacă figurile democratice ar fi capabile să preia controlul.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31