SERVICIUL VAMAL A ÎNREGISTRAT O CREȘTERE CU CIRCA 20 % A REȚINERILOR CU ȚIGARETE ȘI ALTE PRODUSE DE TUTUN
Serviciul Vamal al Republicii Moldova menține ca obiective strategice contracararea fenomenului de contrabandă și încălcare a legislației vamale precum și facilitarea comerțului legitim.
Astfel, pe fundalul războiului din Ucraina care a generat creșterea nivelului de solicitare a resurselor Serviciului Vamal necesare gestionării traficului sporit de mărfuri, de persoane și unități de transport, domeniul antifraudă a depus eforturi sporite prin desfășurarea măsurilor speciale de investigații în vederea prevenirii, combaterii și depistării fenomenelor de contrabandă.
În acest context, pe parcursul anului 2022, ofițerii Departamentului antifraudă și conformare, de comun cu funcționarii posturilor vamale și cu suportul Inspectoratului Național de Investigații și a Serviciului de Informații și Securitate au contracarat 175 de cazuri de trafic ilicit de țigări și produse de tutungerie, cu capturarea a circa 3.292.895 pachete de țigări și 7148,8 kg de tutun pentru narghilea.
Comparativ, în anul 2021, au fost înregistrate 146 de cazuri, fiind supuse confiscării circa 381 086 pachete de țigări și circa 158 kg de tutun pentru narghilea.
Menționăm, că în cazurile în care țigările sînt tăinuite de la controlul vamal în locuri special pregătite în cadrul unității de transport, acestea sînt confiscate conform procedurii sau este încasată contravaloarea acestora. Astfel, în anul 2022 au fost reținute 31 unități de transport.
În anul 2022, au fost pornite 15 cauze penale, fiind reținute 20 persoane dintre care 3 vameși și un polițist de frontieră.
În pofida noilor tendințe și metode de tăinuire a produselor de tutun în cele mai neordinare spații ale mijloacelor de transport, de către funcționarii vamali, în baza analizei de risc și cu utilizarea tehnicii speciale de control sînt contracarate cu succes tentativele de trafic ilicit transfrontalier cu produse de tutun, ceea ce descurajează acest fenomen.
Datele statistice arată că, în 2022, piața neagră a țigaretelor s-a menținut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, sub 10 %.
Consolidarea capacităților și creșterea performanței autorității vamale în contracararea traficului ilicit de produse de tutun rămîne a fi una din prioritățile Serviciului Vamal.
Serviciul Vamal continuă să depună toate eforturile în acest sens și reiterează deschiderea pentru a intensifica conlucrarea și a stabili noi parteneriate, atît cu instituțiile cu competențe în domeniu, cît și cu autoritățile vamale din țările vecine.
Sursa: customs.gov