Serviciul de informaţii al Armatei israeliene a informat înainte de 7 Octombrie despre planul Hamas de a captura 250 de ostatici

Serviciul de informaţii al Tsahal (Armata israeliană) ştia "cu un grad ridicat de precizie" înainte de 7 Octombrie despre planurile grupării Hamas de a răpi între 200 şi 250 de persoane, deopotrivă civili şi militari, potrivit unor informaţii făcute publice Luni seara de televiziunea publică israeliană Kan, informează Marţi EFE şi i24News, preluate de Agerpres.

Un document al Direcţiei de informaţii militare a Tsahal avertiza, cu mai puţin de trei săptămîni înainte de data de 7 Octombrie (2023), că Hamas se antrenează pentru o invazie pe scară largă în teritoriul israelian, în cursul căreia se preconizează luarea de ostatici în masă, potrivit postului de televiziune Kan, care citează surse de securitate anonime.
Armata cunoştea "cu un grad ridicat de precizie" planurile grupării islamiste, a dezvăluit Kan, care a prezentat Luni seara un raport, datînd din 19 Septembrie şi care a fost ignorat, în care se estima că numărul ostaticilor vizaţi era de 200-250. În atacul din Sudul Israelului au fost ucise circa 1.200 de persoane şi răpite alte 251.

Raportul conţinea informaţii despre pregătiri ale miliţiilor Hamas pentru a se infiltra în bazele Armatei israeliene, care înainte de 7 Octombrie era pregătită doar pentru incursiunea a zeci de combatanţi palestinieni prin trei puncte, un număr mult mai mic decît cei aproximativ 3.000 de palestinieni care au pătruns pe teritoriul israelian în timpul atacului.

Documentul detaliat descrie o serie de exerciţii efectuate de forţele de elită ale grupării teroriste palestiniene, care s-au antrenat pentru a efectua raiduri asupra oraşelor şi posturilor militare israeliene, inclusiv modul în care să ia ostatici soldaţi şi civili la întoarcerea în Gaza, precum şi condiţiile în care aceştia ar putea fi ucişi, notează postul de televiziune israelian i24News.

Acest document a fost adus în atenţia înalţilor oficiali din serviciile de informaţii, cel puţin a celor din divizia Gaza. Guvernul şi înalţii oficiali militari au susţinut că nu au fost avertizaţi de iminenţa unei invazii planificate a Hamas în acea perioadă, conform media israeliene.

Curtea Supremă a Israelului a ordonat, Duminică, suspendarea temporară a anchetei privind deciziile Armatei şi ale Shin Bet, agenţia de informaţii interne, care au făcut posibilă incursiunea Hamas, considerînd că derularea unei investigaţii este contraproductivă în timp ce războiul este în curs de desfăşurare.

"Avînd în vedere realitatea complexă şi amploarea investigaţiei prevăzute, ceea ce poate dăuna luptei, investigaţia trebuie să fie suspendată în acest moment", a decis, Duminică, judecătorul Canfy-Steinitz, ca răspuns la o petiţie a Mişcării pentru un Guvern de calitate în Israel şi a Forumului scutului de apărare israelian.

Armata israeliană a deschis propria investigaţie internă cu privire la eşecurile care au permis atacul Hamas, iar concluziile acesteia sunt aşteptate în Iulie.

Breşa în securitatea israeliană intervenită la 7 Octombrie a avut puţine consecinţe asupra autorităţilor, cu doar două demisii relevante în establishmentul militar, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a asumat încă responsabilitatea politică pentru aceasta, în pofida unei largi mişcări de contestare publică şi a opoziţiei care îi cer convocarea de alegeri anticipate din cauza acestor eşecuri şi a modului în care a gestionat războiul, notează EFE.

Argumentul obişnuit al autorităţilor israeliene pentru amînarea acestor investigaţii este că ele ar interfera cu războiul în desfăşurare în prezent în Fîşia Gaza, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 37.300 de palestinieni, potrivit cifrelor Hamas.

Prima demisie în urma atacului Hamas a avut loc la 22 Aprilie, cînd şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, generalul Aharon Haliva, şi-a părăsit postul după 38 de ani de serviciu militar.

A doua a intervenit la 9 Iunie, cînd generalul de brigadă Avi Rosenfeld a demisionat pentru că nu a reuşit să protejeze "comunităţile (de la graniţa cu Fîşia Gaza), miile de locuitori, miile de participanţi la festivalul de muzică Reim şi forţele staţionate în avanposturi".
În Octombrie, şeful Shin Bet, Ron Bar, şi-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întîmplat la 7 Octombrie şi şi-a asumat responsabilitatea, dar rămîne deocamdată în funcţie.