SEFUL STATULUI A AVUT O INTREVEDERE CU O DELEGATIE DE DEPUTATI TURCI

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu o delegație de deputați turci, condusă de Mehmet Altay, Președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Turcia.

În cadrul dialogului șeful statului a menționat nivelul avansat al relațiilor bilaterale și a pledat pentru menținerea ritmului ascendent al dialogului strategic moldo-turc.

"Republica Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai RM şi ne dorim ca economia țării noastre să rămînă o destinaţie atractivă pentru businessul turcesc", a spus Igor Dodon.

Totodată, Președintele a apreciat asistenţa financiară şi tehnică acordată Republicii Moldova prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), în special în UTA Găgăuzia, care pe parcursul ultimilor ani a alocat peste 33 mil. USD pentru implementarea proiectelor în diverse domenii prioritare precum ocrotirea sănătăţi, educaţie, protecția mediului, ș.a.

În context, șeful statului a menționat faptul că astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova și anume marcarea a 25 de ani de la aprobarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

"Am reiterat rolul deosebit al Republicii Turcia și anume al Președintelui de atunci, Süleyman Demirel, în reglementarea situației de criză de la începutul anilor 90, în Găgăuzia", a conchis Dodon.

În continuarea discuției Președintele țării a informat membrii delegației despre vizita sa oficială în Republica Turcia, pe 29-30 decembrie 2019, în cadrul căreia este preconizată organizarea unui Forum al oamenilor de afaceri moldo-turc și desfășurarea primei ședințe a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova