SECRETARUL GENERAL NATO CERE RUSIEI RETRAGEREA TRUPELOR DIN MOLDOVA, UCRAINA SI GEORGIA

Republica Moldova trebuie să vină ea însăși cu o declarație prin care să ceară Federației Ruse retragerea trupelor din stînga Nistrului. Este opinia analistului politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor și a fost făcută după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei retragerea trupelor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Experții de la Chișinău spun că prin astfel de declarații, oficialii NATO descurajează intențiile Rusiei privind o eventuală invazie în Ucraina, notează IPN.

La finalul ședinței Consiliului Rusia-NATO, care s-a desfășurat ieri la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a cerut tranșant Rusiei retragerea trupelor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Oficialul a cerut Moscovei respectarea integrității teritoriale și suveranității celor 3 state, menționînd că acestea sînt principii fundamentale pentru asigurarea păcii și securității în Europa. Experții de la Chișinău spun că declarația lui Jens Stoltenberg ar trebui să determine autoritățile Republicii Moldova să vină cu o declarație oficială la adresa Rusiei privind necesitatea retragerii trupelor.

„Guvernul Republicii Moldova să iasă cu o declarație în care să exprime recunoștință pentru susținerea NATO și să ceară retragerea trupelor rusești. Nu e suficient ca altcineva să ceară acest lucru în numele nostru. Republica Moldova trebuie să facă acest pas. Și să înceteze să mai facă vreo diferențiere între trupele rusești de pacificare și trupele rusești care nu au misiune de pacificare. Toate trupele rusești staționează pe teritoriul Republicii Moldova în mod nelegitim, fără mandat din partea nimănui, fără aprobarea vreunei instituții internaționale și fără aprobarea Republicii Moldova, care este stat neutru. De aceea, Republica Moldova, Guvernul, Președinția au obligația să iasă cu o declarație salutînd ceea ce a spus secretarul general NATO”, a spus analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„SUA descurajează orice fel de acțiuni de invazii sau potențiale situații de insecuritate sau război, prin declarații foarte clare că în cazul în care Rusia va întreprinde aceste acțiuni, răspunsul NATO va fi unul pe măsură și reprezentanții SUA au anunțat că ei sînt pregătiți să vină cu un răspuns, inclusiv, militar. Și SUA și NATO au declarat că toate costurile pe care Rusia le va suporta în caz de invazie a Ucrainei vor fi similare celor pe care comunitatea internațională le-a impus Coreei de Nord și Iranului, este un mesaj foarte clar care trebuie să descurajeze Rusia”, a spus directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

Recent, vicepremierul Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, securitatea regională fiind subiectul prioritar al discuțiilor. Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că „neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul său”.

Sursa: IPN