Se configurează crearea unei alianţe navale regionale în Golful Persic

Un ofiţer de rang înalt din armata iraniană a anunţat, Sîmbătă, formarea unei noi alianţe navale în Golful Persic şi în Nordul Oceanului Indian, din care vor face parte Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Oman, Qatar, Irak şi India, relatează agenţiile DPA şi EFE.

"Vom asista curînd la eliberarea regiunii noastre de forţele neautorizate", a declarat comandantul forţelor navale iraniene, Shahram Irani. "Membrii din regiune vor juca un rol dominant în domeniul securităţii prin desfăşurarea propriului lor personal militar", a explicat militarul iranian, fără a preciza cînd ar urma să fie constituită această alianţă sau cum va acţiona ea în mod efectiv.

Statele menţionate de el nu au confirmat deocamdată alianţa evocată. Anunţul Teheranului survine după ce, în urma unei medieri chineze, Iranul şi Arabia Saudită, ţări care se confruntă indirect în conflictul din Yemen, au convenit să-şi reia relaţiile diplomatice, situaţie ce implică o schimbare strategică majoră în regiune.

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, şi omologul său saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, au avut Joi o întrevedere în oraşul Sud-african Cape Town, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din statele grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). La această reuniune au participat, de asemenea, ţările apropiate acestui grup sau care doresc să devină membre ale BRICS, un bloc care urmăreşte să constituie o contrapondere politică şi economică în faţa puterilor occidentale într-o lume multipolară.

Iranul şi Arabia Saudită, împreună cu Algeria, Argentina, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela se numără printre ţările care au cerut formal aderarea la BRICS ori şi-au exprimat interesul pentru aderare.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au anunțat, Miercuri, că s-au retras în urmă cu două luni din coaliția de securitate maritimă în Orientul Mijlociu, condusă de SUA.
Statele Unite, inamic declarat al Iranului, dispun de o forţă navală puternică în Golful Persic, zonă unde incidentele navale au acutizat adesea tensiunile politice. De la baza sa din Bahrein, Flota a 5-a a SUA patrulează în regiune şi inspectează cu regularitate nave în apele internaţionale pentru a detecta eventuale transporturi de armament. (AGERPRES)