Scholz îl avertizează pe Putin că NATO va apăra fiecare centimetru pătrat din teritoriul său

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, Duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugînd că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Într-un discurs susţinut la Forumul economic Est-german de la Frankfurt, la care a participat şi premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a spus că Germania a jucat un rol de prim-plan în prezenţa NATO în ţările baltice la frontiera Rusiei, care datează de aproape un deceniu.

"Şi pentru că ameninţarea din Rusia va continua, noi şi alţi aliaţi am decis, anul trecut, să desfăşurăm unităţi suplimentare în statele baltice şi să cantonăm acolo o întreagă brigadă permanentă în viitor", a spus Scholz. "Dar această schimbare în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei: suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO împotriva atacurilor", a subliniat el.

El a spus că diplomaţia poate fi încununată de succes numai de pe o poziţie de putere, adăugînd că este absolut vital ca statele baltice să se poată baza pe deplin pe aliaţii NATO să le sară în apărare în eventualitatea unui atac rus. "Iar acesta este un mesaj pentru noi. Dar este un mesaj şi pentru Rusia. Pentru că credibilitatea acestei promisiuni face de asemenea parte din calculele Rusiei", a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, săptămîna trecută, statele membre NATO să nu permită Ucrainei să utilizeze armele furnizate pe teritoriul Rusiei, după ce mai mulţi aliaţi occidentali au ridicat restricţiile impuse asupra utilizării armelor donate Kievului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins Vineri aceste avertismente, afirmînd că Alianţa le-a auzit de multe ori înainte, şi a spus că autoapărarea nu reprezintă o escaladare.