Schimb dur de replici între Erdogan și Netanyahu

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a atacat din nou, Miercuri, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru acţiunile Israelului în Gaza, făcînd o paralelă între acesta şi liderul nazist Adolf Hitler, transmit agenţiile internaţionale de presă.

''Cu ce te deosebeşti de Hitler?", l-a întrebat Erdogan pe liderul izraelian, la o ceremonie de decernare a premiilor în domeniul ştiinţei, la Ankara, referindu-se la bombardamentele Israelului asupra Fîşiei Gaza asediate. ''Există ceva ce face Netanyahu care să fie mai puţin decît ceea ce a făcut Hitler? Nu'', a spus Erdogan, citat de Anadolu.

La fel ca acum 80 de ani în Germania nazistă, Erdogan a spus că, astăzi, oameni de ştiinţă din întreaga lume care au curajul de a denunţa opresiunea şi persecuţia din Gaza se confruntă cu presiuni şi ameninţări, referindu-se la academicieni din SUA şi din alte părţi care au fost concediaţi sau cenzuraţi pentru că au luat apărarea palestinienilor.
Germania încă plăteşte preţul pentru acţiunile lui Hitler, a afirmat preşedintele Turciei. "De aceea, Germania rămîne tăcută, dar noi nu suntem datori nimănui. Noi nu avem datorii, Occidentul este cel care are datorii. Din cauza datoriei sale, nu poate vorbi".
Holocaustul comis de Germania nazistă şi de Austria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a ucis aproximativ 6 milioane de evrei, înainte ca statul evreu modern Israel să fie fondat, scrie în acest context agenţia germană de presă DPA.

Adresîndu-se cercetătorilor care se confruntă cu presiuni pentru că "apără demnitatea umană", în Gaza, Erdogan i-a invitat în Turcia, spunîndu-le că uşile universităţilor turceşti le sunt ''larg deschise".

Netanyahu a reacţionat imediat la comentariile lui Erdogan.

''Erdogan, care comite un genocid împotriva kurzilor şi care deţine recordul mondial de încarcerare a jurnaliştilor care se opun regimului său, este ultima persoană care ne poate da lecţii de moralitate'', a replicat el, într-un comunicat.

Acuzîndu-l pe Erdogan că i-a primit pe liderii Hamas, Netanyahu a apărat operaţiunea militară a Israelului în Gaza.

”Armata israeliană luptă pentru a elimina cea mai odioasă şi brutală organizaţie teroristă din lume", a declarat el, cu referire la Hamas, adăugînd că mişcarea palestiniană a "comis crime împotriva umanităţii".

Israelul a atacat Gaza în urma unui asalt al militanţilor Hamas, la 7 Octombrie, care au ucis peste 1 200 de persoane în comunităţile israeliene din apropierea graniţei cu Fîşia Gaza. De asemenea, Hamas a răpit aproximativ 240 de ostatici din Israel în Fîşia Gaza. A fost cel mai grav masacru din istoria statului Israel.

În operaţiunile militare de ripostă ale Israelului în Gaza, 21.110 persoane, majoritatea civili, au fost ucise şi 55.243 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat Miercuri de Ministerul Sănătăţii al Hamas.

Israelul afirmă că operaţiunea sa militară din Gaza este esenţială pentru a eradica Hamas şi pentru a preveni repetarea unor atacuri precum cel din 7 Octombrie.

În urma atacului Hamas, Erdogan a denunţat răspunsul israelian de bombardare masivă a Fîşiei Gaza drept o ''crimă de război'', iar la sfîrşitul lunii Octombrie Israelul şi-a retras ambasadorul din Turcia, membră a NATO, care susţine o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian, aminteşte Reuters. Şeful statului turc, un aliat tradiţional al cauzei palestiniene, a fost din ce în ce mai incisiv la adresa Israelului, denunţînd şi sprijinul SUA pentru Guvernul israelian, comentează şi AFP.