SCANDAL DE CORUPȚIE LA KIEV

Viceministru, reținut pentru o mită de 400.000 de dolari

Guvernul de la Kiev se confruntă cu acuzații de corupție. Ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut de Biroul Național Anticorupție pentru luare de mită. Probleme au apărut sîmbătă și pentru Ministerul Apărării. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, ministerul a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de pînă la trei ori mai mari decît cele de la rafturile magazinelor din capitala Ucrainei, scrie Kiev Independent.

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei l-a reţinut pe ministrul adjunct al Infrastructurii Vasily Lozinski pentru luare de mită.

Potrivit Kiev Independent, NABU a efectuat percheziții și l-a reținut pe Vasili Lozinski, ministru adjunct pentru Dezvoltarea Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii.

Viceministrul ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.

Ministerul Infrastructurii a comunicat că „oferă asistență completă anchetei” și că Lozinski a fost eliberat din funcție.

 

Ministerul Apărării ar fi cumpărat mîncare pentru soldați la prețuri umflate

Tot sîmbătă, Ministerul Apărării ucrainean a fost convocat pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor potrivit cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la prețuri umflate.

Ziarul ucrainean Zn.Ua a relatat că oficialii din Apărare au cumpărat mîncare pentru soldații la prețuri de două, pînă la trei ori mai mari decît cele de la magazinele din Kiev. Potrivit jurnaliștilor, acest lucru indică o posibilă schemă de corupție.

Ministerul ar fi semnat un contract de aproximativ 13,16 miliarde de grivne (360 de milioane de dolari) pentru achiziții de alimente în 2023, scrie ziarul.

„Astfel de prețuri umflate nu sînt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, șef adjunct al comisiei de securitate națională a parlamentului .

Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează acum cheltuielile Ministerului Apărării.

„Ne așteptăm la concluzii puternice”, a continuat Bezuhla. Ea a lăudat Ministerul Apărării pentru că a făcut multe lucruri bune în timpul războiului, însă a spus că greșelile și posibila corupție nu trebuie trecute cu vederea.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a confirmat că auditul este în curs.

„Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să îi găsim pe cei care au semnat acest contract, să efectuăm o investigație și apoi să îi tragem pe acești oameni la răspundere”, a spus Podoliak.

Potrivit ziarului ucrainean, contractul ar fi fost semnat pe 23 decembrie și prevede livrări de alimente soldaților ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy. Contractul nu prevede furnizarea de alimente în zonele din prima linie unde „numai livrarea poate face orice achiziție mai scumpă”.

Potrivit contractului, Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele capitalei este de aproximativ 7 grivne.

 

Zelenski promite măsuri rapide

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță decizii care vor ajuta la eliminarea corupției. „Nu va mai exista cale de întoarcere spre ce era în trecut”, a spus el, ca reacție la un scandal de corupţie la nivel înalt. Ministrul adjunct pentru infrastructură a fost reţinut pentru luare de mită și sînt suspiciuni și în Ministerul Apărării. Potrivit unor informații din presă, hrana pentru militari ar fi fost cumpărate la prețuri umflate.

„Vreau să fie clar un lucru: nu va mai exista cale de întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la modul în care obişnuiau să trăiască diverse persoane apropiate de instituţiile statului sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă alergînd după un scaun”, a spus Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Ucraina are o istorie lungă de corupţie şi guvernare instabilă, Transparency International situînd în 2021 ţara pe poziţia 122 din 180 în ceea ce ce priveşte corupţia, nu cu mult mai bine decît Rusia, amintește Agrerpres.

UE a făcut din reformele anticorupţie una din cerinţele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat.

„Săptămîna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate. Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect”, a spus el.

Zelenski a spus că guvernul său a acceptat demisia unui viceministru după o anchetă privind acuzaţii de acceptare de mită. El nu l-a identificat pe oficial, dar presa a informat că viceministrul interimar al Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost reţinut sub acuzaţia de acceptare de mită.

Atenţia recentă asupra corupţiei îl priveşte şi pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, după ce un ziar a informat că armata ar fi achiziţionat alimente la preţuri foarte umflate. Ministerul ucrainean al Apărării a descris acuzaţiile drept false, iar unei comisii parlamentare i s-a solicitat să investigheze situaţia.

Sursa: digi24.ro