Satisfacția lui Zelenski și insatisfacția altor state europene față de o decizie a UESatisfacția lui Zelenski și insatisfacția altor state europene față de o decizie a UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, Vineri seara, decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificînd-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters, scrie ziare.com.

În timp ce Polonia, Slovacia şi Ungaria au indicat, Vineri, că îşi vor impune propria interdicţie, după decizia UE de a o ridica, Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, "Ucraina va răspunde într-un mod civilizat".

"Este important acum ca unitatea europeană să lucreze şi la nivel bilateral. Pentru ca vecinii să sprijine Ucraina în timpul războiului", a declarat el, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, după discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Europa cîştigă întotdeauna cînd regulile funcţionează şi cînd acordurile sunt puse în aplicare", a subliniat el.

În luna Mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vînzările interne de grîu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţînd, în acelaşi timp, tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 Septembrie.

Bruxellesul a anunţat, Vineri, sfîrşitul interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale.

Kievul s-a angajat să adopte în termen de o lună măsuri pentru a "evita creşteri" ale volumelor de grîne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export, potrivit AFP.

Ucraina va institui "măsuri eficiente" pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte, pînă Luni seara, un "plan de acţiune" Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii "atît timp cît măsurile luate vor pe deplin eficiente".