Saptamina patimilor pricinuite moldovenilor de Maia Sandu

Susținătorii ei externi nu dau doi bani pe Statul Republica Moldova

Mihai CONȚIU

Pe data de 28 Aprilie, în ziua în care numărul celor contaminați de pandemia ucigașă a ajuns la 250.138, ”doctorii în Medicină” de la Curtea Constituțională (CC) au decis că starea de urgență este ”neconstituțională”. În ziua în care au mai murit încă 18 oameni și cînd numărul morților a ajuns la 5.780 de persoane, președinta Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, fixînd și data alegerilor anticipate în ziua de 11 Iulie. În această zi din Săptămîna Patimilor Mîntuitorului Iisus Hristos, susținătorii Maiei Sandu și ai lui Renato Usatîi au încins o horă sărbătorească în fața CC! Sandu a fixat această dată a alegerilor cu de la sine putere, fără să se consulte cu fracțiunile parlamentare. Dacă ea a decis că trebuie să fie 11 Iulie, așa și va fi, iar partenerii ei de susținere din Occident o vor aplauda.

La briefingul de presă în care a anunțat cele arătate mai sus (observați că și ea, la fel ca și Plahotniuc, ține doar briefinguri, nu conferințe de presă, că se teme de întrebările jurnaliștilor!), Sandu a cerut Guvernului interimar ”să aloce banii necesari pentru organizarea alegerilor”. Se știe că, pentru alegerile provocate de către Sandu, în buget nu există acești bani, dar nici în fondul de rezervă al Guvernului. Legal, o rectificare bugetară pentru așa ceva trebuie votată de către Parlament. Sandu, însă, l-a dizolvat! Guvernul nu are bani și nici puterea de a suplimenta bugetul de Stat. Aici e vorba despre cu mult mai mult de 120 de milioane de lei ca în timpuri normale, iar asta din pricina cheltuielilor suplimentare de protecție impuse de pandemie.

De unde să ia Guvernul cel puțin 120 de milioane de lei? Firește că din fondurile de pensii și salarii bugetare din a doua jumătate a anului, cînd nu vor mai putea fi plătite, dar și din banii destinați cumpărării de vaccinuri și tratamentului spitalicesc al celor internați cu coronavirus! La felurile în care a sfidat Parlamentul, Constituția și și-a subordonat CC, e sigur că va apela la o finanțare tot ilegală a alegerilor, iar susținătorii ei occidentali o vor susține.

Susținătorii oficiali europeni și americani ai Maiei Sandu, încă de cînd aceasta și-a preluat mandatul, ne demonstrează că nu dau doi bani pe Statul Republica Moldova și pe Constituție. Spunem asta deoarece au permis ca doar 15 deputați PAS și o președintă frustrată că nu are control asupra Parlamentului și Guvernului să răstoarne ordinea constituțională, să falsifice, prin mimare, procedurile de învestire a unui Guvern și, în final, să dizolve un Parlament învestit legal, toate acestea prin subordonarea grosolană a unei CC servile!

Cînd viitorul Parlament nu va avea ”coloratura” dorită de Sandu, aceiași oficiali europeni care i-au susținut pe Filat și Plahotniuc își vor declina orice responsabilitate și o vor lăsa pe Sandu să răspundă pentru patimile naționale provocate tuturor moldovenilor. Pînă atunci, însă, peste cadavre și prin Iadul pandemic, Sandu și PAS îi vor chema pe moldoveni la întruniri electorale publice, cu inconștiență, cinism și cu lozinci mincinoase! De acum, începem să numărăm morții Maiei Sandu și ai PAS!