SANDU A FOST IN VIZITA LA FINANTATORII EI GERMANI

Vrea să ”exporte” cît mai mulți moldoveni și în Germania

La mijlocul săptămînii trecute, timp de două zile, Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Berlin, Capitala Germaniei. A fost o vizită cu zero beneficii concrete pentru Republica Moldova, dar cu reale avantaje preelectorale pentru Sandu și PAS. Practic, Sandu a fost în vizită la finanțatorii și protectorii ei politici germani. Nu întîmplător, în prima zi a vizitei la Berlin, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu președintele Fundației Konrad Adenauer (KAS), Norbert Lammert, și cu secretarul general adjunct al KAS, Gerhard Wahlers. Totodată, Sandu s-a mai întreținut cu Președintele german Frank-Walter Steinmeier, cu Angela Merkel prin intermediul unui ecran și cu alți cîțiva oficiali cu care a discutat… virtualități.

Se pare că Sandu e disperată rău dacă a fost nevoită să se deplaseze personal la finanțatorii ei direcți de la Fundația amintită. Probabil că tot ei i-au organizat și întreaga vizită ”de acoperire” prin întrevederile oficiale arătate mai sus. După întrevederea cu șefii ei de la Fundația Adenauer, Sandu a declarat: „Fundația sprijină numeroase proiecte de expertiză și de dezvoltare a instituțiilor democratice și a societății civile din Republica Moldova…” „Am discutat despre prioritățile mele pentru Țară, despre reforme, riscuri și perspectivele acestora după alegerile anticipate din Iulie, precum și despre securitatea regiunii noastre și parcursul european al Moldovei”.

Care ”priorități și proiecte pentru Țară”? Doar știm prea bine că Fundația Adenauer nu sprijină Țara, ci pe Sandu, PAS și ONG-urile afiliate lor, în exclusivitate, iar asta cu nădejdea că vor cîștiga Puterea absolută în Republica Moldova. În realitate, pentru germani, Sandu, PAS și Republica Moldova actuală sunt un proiect temporar în raport cu Rusia. Pentru ei, Moldova nu e nici măcar o monedă de schimb cu Rusia, ci doar un pretext de negocieri sau presiuni în discuțiile cu Rusia. Totul pleacă de la adevărul că Republica Moldova nu va fi niciodată parte a UE, a României ori a Rusiei, ci va rămîne așa cum este – neutră, pe cont propriu și dependentă de finanțări externe permanente, pînă cînd moldovenii vor înțelege că trebuie să pună osul la muncă!

”Greutatea politică” a vizitei, eufemistic vorbind, căci aici e vorba despre sterilitatea ei, o găsim exprimată în cîteva fraze rostite de către Președintele german Frank-Walter Steinmeier și Maia Sandu. Frank-Walter Steinmeier: „Mulți actori politici au lipsă de respect față de Constituție. Sper ca alegerile parlamentare să creeze claritate și să netezească calea în acest sens. Doamna Președintă ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat”.

De parcă Steinmeier n-ar ști că Sandu este prima care a manifestat lipsă de respect față de Constituție! Cu sprijin german! De parcă Steinmeier n-ar ști cine va mai intra în Parlament și că, în general, nu prea va fi nimic de ”netezit” așa cum vrea Fundația Adenauer! Că Steinmeier trebuie să fie solidar cu Fundația germană, o dovedește prin absurditatea cu care a spus că ”a fost impresionat de programul de reforme” al Maiei Sandu. O premieră absolută! Un german, dar nu unul oarecare, ci Președintele celei mai puternice și bogate Țări europene este impresionat de un program de reforme al unei amărîte de Președintă din cel mai sărac Stat european! Chiar dacă, să zicem, programul pomenit este întocmit de Fundația Adenauer, el este total inadecvat realităților concrete din Republica Moldova. Au mai încercat ei cu astfel de programe sprijinindu-i pe Filat, Filip, Plahotniuc, iar acum pe fosta lor complice, Maia Sandu!

La rîndu-i, Maia Sandu, printre altele, a declarat: ”Apreciem deschiderea autorităților germane de a semna un Acord privind angajarea cetățenilor Republicii Moldova la munci sezoniere în agricultură în Germania.”

Moldovenii fug pe capete din Țară în căutarea unui trai mai bun, cîmpurile rămîn nelucrate din cauza lipsei de oameni, iar Sandu vrea, oficial, să trimită și mai mulți moldoveni ca să muncească legal în Germania. Ca să-l impresioneze realmente pe Președintele german, Sandu trebuia să-i ceară sprijin ca să-i păstreze pe moldoveni acasă, să solicite imperativ ca Occidentul să nu mai finanțeze ONG-uri politizate cu zeci și sute de milioane doar ca să trăiască împărătește o mînă de profitori ”analitici”, ci locuri de muncă bine plătite în agricultura națională. De aproape 30 de ani, aceste ONG-uri finanțate din belșug nu au oferit moldovenilor nimic – nici o mai bună educație civică, nici o democratizare autentică, nici o presă mai liberă…, nimic din angajamentele în virtutea cărora sunt finanțate! Bani occidentali sub acoperirea ONG-urilor pentru nesfîrșite proiecte politice falimentare!

Mihai CONȚIU

Nistor Grigore 25.05.2021 - 10:51

Finanțatorii europeni ai Maiei Sandu mai dau bani și pentru R. Moldova, pe cînd finanțatorii ruși îl finanțeaz doar pe Dodon și pe pro-ruși!