Salvamarii spanioli au comunicat că peste 1.000 de migranţi au sosit cu 18 ambarcaţiuni în Canare, în trei zile

Peste 1.000 de migranţi din ţări subsahariene au sosit pe Insulele spaniole Canare cu 18 ambarcaţiuni în ultimele trei zile, au anunţat salvamari spanioli Luni, care precizează că au găsit un mort la bordul unei ambarcaţiuni, relatează The Associated Press.

Arhipelagul Canarelor, situat în Nord-Vestul Spaniei, a înregistrat în ultimele săptămîni o creştere a migranţilor din Africa de Vest.

Potrivit autorităţilor, 2.700 de migranţi au sosit în Spania numai în Ianuarie – cam acelaşi nivel din primele şase luni ale lui 2023.

Majoritatea ambarcaţiunilor pleacă din Mauritania.

Premierul Pedro Sánchez şi preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, urmează să efectueze, Joi, o vizită această ţară Vest-africană, cu scopul de a determina autorităţile să oprească migraţia.

Spania şi UE au încheiat acorduri de cooperare atît cu Mauritania, cît şi cu Senegalul vecin, într-o încercare de a reduce numărul migranţilor care sosesc pe insulele spaniole. Însă unii tineri insistă să-şi asume riscul acestei traversări periculoase, deplîngînd puţine oportunităţi şi tulburări politice acasă.

Ministerul spaniol de Interne anunţă că un număr-record de 55.618 migranţi au sosit la bordul unor ambarcaţiuni – majoritatea în Canare – în 2023, dublu faţă de 2022.

Potrivit organizaţiei spaniole nonprofit Caminando Fronteras, peste 6.600 de migranţi au murit încercînd să ajungă la bordul unor mabarcaţiuni în 2023, majoritatea pe ”ruta la Atlantic”.

Acest bilanţ este de peste două ori mai mare decît în 2022.

Caminando Fronteras precizează că întocmeşte aceste compilaţii cu informaţii de la familii ale migranţilor şi statistici ale salvatorilor.