S-au lansat cu succes 34 de noi sateliti din constelatia OneWeb

O rachetă rusească Soyuz, operată de compania europeană Arianespace, a lansat în noaptea de Sîmbătă spre Duminică 34 de noi sateliţi ai operatorului britanic OneWeb, în cadrul unei constelaţii ce are drept scop furnizarea de servicii de internet de mare viteză în întreaga lume, informează AFP şi Agerpres.

Racheta a decolat cu succes la ora 22:13 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Este a cincea lansare de sateliţi pentru OneWeb din acest an, după cea de la 1 Iulie. În total, odată cu cea mai recentă misiune, 288 de sateliţi se vor afla pe orbita terestră pentru constelaţia OneWeb.

OneWeb este deţinută de Guvernul britanic şi de compania indiană Bharti şi vizează un internet global operaţional la sfîrşitul anului 2022 datorită celor 650 de sateliţi plasaţi pe orbita terestră.

În contractul încheiat cu Arianespace european şi confirmat în Septembrie 2020 sunt planificate 16 lansări Soyuz, între Decembrie 2020 şi sfîrşitul anului 2022, pentru finalizarea reţelei Oneweb. Mai multe proiecte sunt în curs pentru înfiinţarea de constelaţii ce oferă internet global din spaţiu.