RĂZBOIUL HIBRID AL RUSIEI CONTRA EUROPEI CONTINUĂ ÎN PARALEL CU INVAZIA RUSĂ DIN UCRAINA

Pentru a distrage atenția Uniunii Europene și a slăbi sprijinul european în favoarea Ucrainei, Rusia încearcă să creeze un alt punct fierbinte pe harta regională, stimulînd conflictul din Karabah, enclava din sudul Caucazului care e disputată între Armenia și Azerbaidjan.

„Strategia Rusiei în raport cu Europa și Statele Unite urmărește redirecționarea de resurse occidentale dinspre Ucraina către alte zone, creșterea amenințărilor cu privire la fluxurile de energie spre Europa și reducerea mediatizării în presa occidentală a războiului din Ucraina în favoarea altor conflicte”, consideră deputatul ucrainean Volodimir Kreidenko, membru în partidul președintelui Volodimir Zelenski.

În această perioadă, Rusia reia în Karabah tacticile de război hibrid folosite în trecut pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea și în Donbas, dar și în Transnistria. Propaganda rusă vorbește tot mai insistent despre convoaie blocate și despre o așa-zisă „criză umanitară” în Karabah, încercînd să tensioneze relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan. Aceste demersuri ale Rusiei au devenit mai evidente după ce un oligarh rus de origine armeană, Ruben Vardanyan, a devenit la sfîrșitul anului trecut ministru de stat (echivalentul funcției de prim-ministru) al republicii separatiste Karabah.

Pentru a demonta propaganda rusă privind o așa-numită „foamete organizată” în Karabah, parlamentarul ucrainean Kreidenko a inițiat un experiment, comandînd mîncare la restaurantele din capitala Karabahului, Hakendi (cunoscut și drept Stepanakert). În materialul video realizat cu această ocazie, se vede că localurile de alimentație publică din Hakendi funcționează fără restricții și furnizează specialități diverse.

În acest context, Volodimir Kreidenko atrage atenția că interesul Rusiei pentru reaprinderea conflictului din Karabah – regiune aflată între Marea Neagră și Marea Caspică – are legătură și cu exporturile energetice în creștere ale Azerbaidjanului către Uniunea Europeană. „Europa a reușit în această iarnă să neutralizeze arma energetică rusească prin apelul la importuri mai mari de gaz și petrol din Orientul Mijlociu și din Azerbaidjan. Rusia încearcă să saboteze aceste rute de transport, să le facă nesigure, iar una dintre tactici este, evident, stimularea conflictelor. Cînd armele încep să vorbească, gazul și petrolul nu mai curg”, spune Kreidenko.

Situația din regiune e complicată de faptul că autoritățile separatiste din Karabah exploatează resursele minerale din enclavă, ceea ce a stîrnit protestul ecologiștilor azeri. Regulamentul Convenției de la Berna, consideră sursele azere, confirmă dreptul activiștilor de mediu la proteste pașnice, drept consfințit de normele internaționale. De asemenea, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a solicitat stoparea „exploatării ilegale a zăcămintelor minerale pe teritoriile azere unde sînt amplasați temporar pacificatorii ruși” și a oferit explicații despre situația creată în cadrul întrevederii cu ambasadoarea franceză la Baku, Anne Boillon.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak consideră că apariția unei alte zone fierbinți în regiunea Mării Negre e gîndită special pentru a distrage atenția Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii de la războiul dus de Rusia în Ucraina, menționînd că nu e singura tactică rusească folosită în acest scop. „Propagandiștii Rusiei încearcă în mod constant să facă asta, nu doar prin intermediului crizei din Karabah, dar și prin încercarea de a crea o presiune imigraționistă asupra Uniunii Europene sau prin încercarea de a crea o criză alimentară în Africa”, a precizat recent Podoliak, conform unui portal de știri din Lituania.

În pregătirea noii ofensive terestre pe care Ucraina o așteaptă în această primăvară, Rusia va continua să folosească vechile tactici de război hibrid, căutînd să ducă UE și SUA pe diverse piste false, pentru a limita cît mai mult susținerea Occidentului pentru Ucraina, susținere care s-a dovedit crucială pentru rezistența ucraineană.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40