”Războiul” din tenisul mondial, declanșat de Rusia, și finanțările coordonate de Kremlin

Wimbledon este în plină desfăşurare, însă nu se pot ignora problemele pe care războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei le-a stîrnit în vestiare, notează Politico, scrie news.ro

În timp ce starurile lumii joacă la Wimbledon, tenisul se întreabă cum să gestioneze toţi jucătorii ruşi care se află aproape de vîrf. Jucătorii ucraineni, la rîndul lor, consideră că sportul îi dezamăgeşte.

Există un sprijin ferm în vestiar în rîndul unor jucători ruşi pentru războiul brutal al Preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, precum şi legături între o vedetă rusă şi o companie care finanţează agresiunea Kremlinului – şi chiar o legătură cu o vedetă rusă campioană la tenis şi un turneu în onoarea unui mercenar din Grupul Wagner.

DISCUŢII APRINSE ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE

Războiul a declanşat discuţii aprinse între jucătorii ruşi, în spatele uşilor închise, în vestiarul masculin.

La un turneu la Belgrad, în Aprilie 2022, jucătorul rus Karen Haceanov – în prezent nr. 11 mondial la masculin – l-a luat la rost pe compatriotul său Andrei Rublev, care îşi exprimase o oarecare dorinţă de pace între ţara sa şi Ucraina şi care scrisese „No War Please” (Fără război, vă rog) pe obiectivul unei camere de televiziune în Februarie, chiar în momentul în care Putin şi-a trimis forţele spre Kiev.

Haceanov, potrivit unui personaj din vestiar familiarizat cu această dispută, a susţinut că discuţiile nu ar trebui să fie purtate de pe o poziţie de forţă cu partea mai slabă. Rusia, a ţipat el, ar trebui să-şi demonstreze puterea prin conflictul din Ucraina şi să-şi arate măreţia în faţa lumii.

Cînd a fost întrebat de un jurnalist despre dispută, Haceanov a adoptat linia testată, îndrăgită de sportivii care s-au aflat într-o situaţie politică incomodă. ”A fost conversaţia noastră privată. Eu sunt sportiv, nu politician”, a spus el.

Această dispută, care nu a fost semnalată pînă acum, scoate la iveală o parte din sprijinul acordat de unele vedete din tenisul rusesc atacului lui Putin împotriva Ucrainei, în urma căruia au fost distruse oraşe, sunt mii de victime civile şi în care au fost comise crime de război.

Pe măsură ce tenisul include pe scară largă jucători ruşi şi belaruşi în turneele sale, acest lucru a provocat supărarea jucătorilor ucraineni, a căror ţară de origine şi ale căror familii sunt atacate de rachetele şi dronele ucigaşe ruseşti.

„Cel mai mare stres pentru noi a fost invazia în sine, aşa că a fost dificil să vedem aproape reprezentanţi ai acestor ţări”, a declarat, pentru POLITICO, Lesia Ţurenko, numărul 60 mondial din Ucraina. „De aceea, am cerut conducerii WTA să clarifice poziţia jucătoarelor din ţările agresoare. Trebuia să înţelegem ce se întîmplă în jurul nostru. Sunt multe jucătoare cărora le place şi răspîndesc propaganda sau care au jucat la turnee demonstrative pentru bani murdari de la Gazprom. Dar, după cum am aflat de la şeful WTA, Steve Simon, susţinerea războiului este acceptabilă. Este ceva normal. Aşa cum a spus el, este opinia lor. Şi nu ar trebui să mă deranjeze”, a adăugat Ţurenko. „Bunăstarea noastră morală nu interesează pe nimeni. Pentru mine, este un mare stres să văd la turnee oameni care susţin în mod deschis agresiunea rusă”.