RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Bombardamentele s-au intensificat la Doneţk

Bombardamentele s-au intensificat, miercuri, la Doneţk, bastion al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, au relatat corespondenţii AFP în teren.

Mult mai intense decît în ultimele zile, tirurile, care au început dimineaţa devreme, par să plece dinspre oraş în direcţia aeroportului, controlat de trupele ucrainene.

Potrivit armatei ucrainene, un soldat a fost rănit la aeroport, obiectiv strategic şi epicentru al unor confruntări sîngeroase de mai multe luni.

«Noaptea (de marţi spre miercuri) a fost relativ calmă la Doneţk, dar în jurul orei 10:00 (08h00GMT) tiruri de artilerie şi explozii s-au făcut auzite în toate cartierele oraşului», au indicat la rîndul lor autorităţile municipale.

Rebelii încearcă de mai mult timp să preia controlul aeroportului, situat în afara oraşului, dar pînă acum fără succes.

În ultimele zile, reporterii AFP în regiune au observat un aflux de convoaie militare, compuse din tancuri şi camioane tractînd tunuri, fără plăcuţe de înmatriculare, îndreptîndu-se spre Doneţk.

Ucraina denunţă de vineri incursiunea în estul separatist al convoaielor de tancuri şi piese de artilerie dinspre teritoriul rus.

Aceste întăriri au suscitat temeri cu privire la soarta armistiţiului, semnat în luna septembrie de către autorităţile ucrainene şi insurgenţi, deja muribund din cauza violenţelor care au urmat aşa-ziselor alegeri «parlamentare» şi «prezidenţiale» în zonele separatiste la 2 noiembrie.

Actuala recrudescenţă a tensiunilor în Donbas are drept cauză refuzul separatiştilor de a respecta acordurile de la Minsk (din septembrie), a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o discuţie telefonică purtată cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenţiei de presă menţionate.

«Preşedintele Poroşenko consideră că recentele evenimente demonstrează refuzul de facto de a pune în aplicare acordurile de la Minsk de către reprezentanţi ai aşa-numitelor «republici populare» Lugansk şi Doneţk, precum şi absenţa progreselor în realizarea acestor acorduri cu Rusia», indică serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev.

Criza ucraineană, a indicat la rîndul său Angela Merkel, va fi inclusă printre principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul viitorului summit G20, programat pentru 15-16 noiembrie în oraşul australian Brisbane.

Sursa: Agerpres