RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

102 atacuri respinse de forțele ucrainene

Forțele ucrainene au respins 102 atacuri în ultima zi, potrivit celor mai recente informații de la Statul Major al forțelor armate, conform The Guardian.

În ultima sa actualizare, instituația spune că forțele Rusiei au continuat operațiunile ofensive în direcția regiunilor Limanski, Bahmutski, Avdiivski, Marinski și Shakhtarski.

Aceasta mai spune că forțele ruse au lansat trei lovituri cu rachete, inclusiv asupra infrastructurii civile din Solviansk, opt atacuri aeriene și 49 de atacuri cu rachete.

În jurul Kupians și Limansk, forțele ruse și-au continuat încercările de a sparge apărarea ucraineană cu asalturi în cîteva zone și bombardamente cu artilerie.

Armata Ucrainei mai susține că forțele ruse „continuă să jefuiască teritoriile capturate temporar”.

„Recent, în Energodar, ocupanții au început să înlăture echipament educațional dintr-un centru educațional și de pregătire al centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost folosit pentru a îmbunătăți calificarea personalului”, mai arată sursa citată.

 

Kievul susține că armata sa a ucis peste 1.000 de soldați ruși în Bahmut în ultimele zile

Forțele Kievului susțin că au ucis peste 1.000 de soldați ruși în ultimele zile în vreme ce continuă să apere orașul asediat Bahmut.

În discursul său de duminică seară, președintele Volodimir Zelenski a spus că mai mult de 1.000 de soldați au fost uciși iar 1.500 răniți în timpul luptelor.

„În mai puțin de o săptămînă, începînd de pe 6 martie, am reușit să ucidem mai mult de 1.100 de soldați inamici doar în sectorul Bahmut, pierdere ireversibilă a Rusiei, chiar acolo, lîngă Bahmut”, a spus acesta.

Un mic rîu ce curge prin centrul orașului acum marchează linia frontului în acest conflict, potrivit serviciilor de informații britanice.

Informațiile de pe linia frontului sînt neconcordante, forțele ucrainene susținînd că au respins atacuri rusești în oraș.

Fondatorul Wagner Evgheni Prigojin a spus că luptele din Bahmut sînt „dure, foarte dure” și că „cu cît sîntem mai aproape de centrul orașului, cu atît mai grea este lupta”.

Însă o informare a unui comandant de pe linia frontului a respins duminică aceste afirmații, afirmînd că Prigojin a spus că „l-a capturat de atîtea ori încît nimeni nu mai este interesat”.

 

ISW: Mercenari Wagner trimiși să moară în Bahmut

Conflictul dintre ministerul rus al Apărării și finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, probabil a ajuns la un apogeu, în contextul în care mii de luptători au murit în Bahmut.

Potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Ministerul rus al Apărării „prioritizează în prezent eliminarea Wagner de pe cîmpurile de luptă din Bahmut”, despre care concluzionează că își încetinește avansul în zonă.

Acesta mai spune că conflictul a început cînd Prigojin a efectuat o campanie „neîncetată de defăimare” împotriva unor personaje de rang înalt din armata rusă, inclusiv față de ministrul apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General Valeri Gherasimov.

Acum că grupul a eșuat în a progresa, se crede că oficiali ai ministerului rus al apărării „profită de ocazie pentru a consuma în mod deliberat atît forțele de elită cît și cele de deținuți ale forțelor Wagner din Bahmut, în încercarea de a-l slăbi pe Prigojin și să-i deturneze ambițiile pentru o mai mare influență în Kremlin”.

ISW consideră că Vladimir Putin probabil a fost „alarmat” de ambițiile politice ale lui Prigojin din octombrie 2022.

Putin probabil a oprit Ministerul rus al Apărării de la a-l ataca direct pe Prigojin, în schimb creînd condițiile în care conducerea armatei ruse să-și poată reasuma o mai mare autoritate. Astfel de condiții probabil că l-au amenințat pe Prigojin, care a început să-și intensifice critica la adresa Ministerului și să adîncească și mai mult conflictul dintre forțele Wagner și conducerea militară.

Sursa: digi24.ro