Rusii ii obliga pe locuitorii zonelor ocupate din Sudul Ucrainei sa foloseasca rubla ca mijloc de plata

Trupele ruse au început să ceară ca proprietarii magazinelor din unele localităţi pe care militarii Moscovei le-au ocupat, în Sudul Ucrainei, să renunţe la produsele ucrainene şi la folosirea monedei naţionale grivna, folosind în schimb rubla, a informat, Vineri, administraţia militară regională din Zaporojie, citată de agenţia locală Ukrinform, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Această stare de fapt se înregistrează în două sate de lîngă oraşul Melitopol, în regiunea Zaporojie (Sud), unde "ocupanţii ruşi cer ca oamenii de afaceri locali să-şi deschidă magazinele, cafenelele şi alte centre de alimentaţie şi petrecere a timpului liber", a explicat administraţia militară.

Regiunea Zaporojie, unde se găseşte cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află la Nord de Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de ruşi în 2014, cu încălcarea tratatelor internaţionale, notează EFE.

Militarii ruşi care ocupă în prezent Zaporojie spun că "una dintre condiţiile pentru funcţionarea în siguranţă a magazinelor este renunţarea la produsele ucrainene”. Totodată, proprietarii magazinelor sunt "încurajaţi" să vîndă produse fabricate în Crimeea ocupată şi să înceapă să introducă o "zonă pentru ruble", a mai anunţat administraţia militară regională într-un comunicat de presă.

Potrivit locuitorilor din Vasilivka, unul dintre satele din regiune, numărul militarilor ruşi a crescut semnificativ în localitate.

Militarii ruşi "staţionează în zone rezidenţiale, ascunzîndu-se în spatele civililor, folosindu-i pe aceştia pe post de scuturi umane. Se ştie, totodată, că invadatorii distribuie ajutoare umanitare şi medicamente doar acelora care sprijină făţiş ocupația şi promovează acţiunile lor criminale", a acuzat administraţia militară regională.

În acelaşi timp, un număr semnificativ de locuitori din această regiune refuză să coopereze cu invadatorii ruşi, potrivit sursei citate.