Rusii au inteles gresit solicitarile OMS pentru autorizarea vaccinului Sputnik V

Autorităţile din Rusia au recunoscut, Marţi, că au înţeles greşit cererile formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi că încă nu au prezentat documentele necesare pentru autorizarea vaccinurilor sale anti-COVID-19, la un an după lansarea intens mediatizată a vaccinului Sputnik V, informează AFP.

„Nu am oferit încă informaţiile care trebuiau furnizate pentru că am avut o viziune diferită despre informaţiile care trebuiau de fapt transmise şi despre modul în care acestea fi trebuit să fie transmise”, a declarat purtătorul de cuvînt de la Kremlin, Dmitri Peskov, în faţa reprezentanţilor presei.

„Noi avem norme diferite”, a explicat el, precizînd că Rusia este pe cale „să se adapteze progresiv la aceste cerinţe” şi că autorităţile ruse nu au nimic să îşi reproşeze.

Anunţat de Preşedintele Vladimir Putin încă din Vara anului 2020 şi administrat pentru prima dată cîteva luni mai tîrziu, vaccinul Sputnik V este utilizat de cîteva zeci de ţări, iar fiabilitatea sa a fost validată de prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Dar, pentru moment, vaccinul Sputnik V nu a fost omologat nici de OMS, nici de autorităţile medicale din Uniunea Europeană, din cauza incapacităţii Rusiei de a furniza documentele necesare pentru a dovedi că este un ser sigur şi eficient.

Rusia întîmpină dificultăţi, de asemenea, în a convinge propria populaţie să se vaccineze cu Sputnik V.

Nici un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate nu este omologat în Rusia.

Potrivit portalului online Gogov, 42,2% din populaţia rusă este în prezent vaccinată împotriva noului coronavirus.

Rusia a înregistrat oficial pînă în prezent peste 10 milioane de cazuri de COVID-19, inclusiv 291.749 de decese asociate acestei maladii.

Potrivit Agenţiei naţionale de statistică, Rosstat, care foloseşte o definiţie mai largă a deceselor asociate coronavirusului SARS-CoV-2, numărul total al persoanelor decedate de COVID-19 în Rusia a depăşit deja pragul de 520.000 la sfîrşitul lunii Octombrie.