Rusia trebuie obligată să despăgubească total Ucraina

E nevoie de un Tribunal internațional care să decidă confiscarea tuturor activelor rusești din străinătate

Mihai CONȚIU

Sîmbăta trecută, ministrul ucrainean de Finanţe, Serghii Marcenko, le-a comunicat omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie, anul viitor, de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar. Față de această solicitare, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că în Comisia Europeană se examinează dacă acest lucru ar putea fi posibil din punct de vedere legal şi modalităţile de aplicare, solicitînd ca statele UE să informeze Bruxellesul cu privire la activele ruseşti îngheţate, în virtutea sancţiunilor impuse Rusiei, după lansarea războiului contra Ucrainei. ”Conform dreptului internaţional, există o obligaţie a statului agresor să plătească pagubele”, a mai spus Dombrovskis.

În urma sancţiunilor de pînă acum, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Deși Dombrovskis afirmă că ”în conformitate cu Dreptul internațional există o obligaţie a statului agresor să plătească pagubele”, el mai spune că ”în Comisia Europeană se examinează dacă acest lucru ar putea fi posibil din punct de vedere legal şi modalităţile de implementare”. În aparență, cele două afirmații par să se bată cap în cap, dar această situație poate fi totuși tranșată prin confiscarea legală a acestor active rusești din străinătate.

Să ne amintim că, în conformitate cu Dreptul internațional aplicabil de după cel de-Al Doilea Război Mondial, fosta URSS, aflată la masa negocierilor datorită SUA, a prăduit efectiv România de sume, bunuri și alte averi colosale în contul ”despăgubirilor de război”.

Acestea se întîmplau și în contextul în care URSS și Federația Rusă de astăzi deținea și deține ilegal și abuziv Tezaurul României. URSS a prădat România așa cum aminteam și în contextul în care URSS a primit de la SUA ajutoare materiale uriașe pentru a nu fi cucerită de către Hitler, datorii pe care nu le-a restituit niciodată. Nu dau cifre și alte statistici pentru că am făcut-o într-un articol mai de demult.

Aici, însă, vorbim despre URSS, care împreună cu Hitler a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum, fără un alt Hitler aliat, Rusia lui Putin e pe cale să declanșeze Al Treilea Război Mondial, iar asta pentru că dementul megaloman Vladimir Putin este întruchiparea satanică combinată dintre Hitler și Stalin.

Potrivit lui Dombrovskis, se pare că Dreptul internațional actual nu conferă suficientă ”legalitate” pentru ca întreaga comunitate internațională să vireze Ucrainei, pentru reconstrucție și drept despăgubiri de război, toate activele rusești din străinătate care au fost blocate, precum și cele viitoare.

În condițiile în care în Comisia Europeană se examinează dacă acest lucru ar putea fi posibil din punct de vedere legal şi modalităţile de implementare, atunci ar fi de așteptat să se recurgă la o măsură radicală și legalizată în regim de urgență.

Dacă se intenționează crearea unui Tribunal internațional pentru judecarea tuturor crimelor de război săvîrșite în Ucraina de către ruși, dar și a celor care le-au ordonat, începînd cu Putin, de ce să nu se ceară crearea și unui Tribunal internațional de profil care să aibă puterea de a decide soarta activelor despre care discutăm?