Rusia, India şi China vor pune capăt dominaţiei americane?

America s-au deprins să dea „indicaţii preţioase” pentru toată lumea, simţindu-se în rolul jandarmului mondial care îşi apără imperiului său. Însă zilele acestui imperiu sînt numărate.

Dominaţia globală a Americii va avea de suferit tot mai mult, fiind presată din partea statelor-imperii care se dezvoltă rapid, aşa cum este Rusia, India şi China. La această concluzie a ajuns analistul politic american Gram Fuller.

Apariţia noilor state puternic industrializate întotdeauna aduce cu sine riscul situaţiilor de confruntare cu imperiul care domina pînă în prezent, - afirmă Fuller, într-un interviu pentru RIA Novosti. În opinia lui, în momentul de faţă Statele Unite sînt o „ţară în curs de degradare internaţională” şi, din acest motiv, pot provoca un conflict cu alte ţări.

Expertul consideră că motivele acestei degradări sînt bine cunoscute, deşi Washingtonul nu vrea să recunoască acest lucru. Politica internaţională mioapă, bugetul militar exagerat, spectrul politic sărăcăcios, presa corporativă, care pentru populaţie joacă rolul de scut împotriva realităţilor neplăcute, convingerea că imperiul american nu îmbătrîneşte – toate acestea determină degradarea puterii de stat americane.

De asemenea, în opinia lui Fuller, reducerea dominaţiei mondiale a SUA este determinată şi de politica externă. Din punct de vedere diplomatic, subliniază expertul, SUA s-a izolat prin războaiele din Irak, Afganistan, Yemen, Somalia şi „Statul islamic”, deoarece le-a pierdut, neatingînd scopurile propuse. Din acest motiv, majoritatea ţărilor încearcă să promoveze o politică externă independentă faţă de cea a SUA.

Faptul că SUA încearcă din răsputeri să se ţină de rolul jandarmului mondial poate genera situaţii periculoase. Ne se ştie cît timp şi cîte ţări sînt dispuse să accepte această situaţie şi ce se va întîmpla atunci cînd vor hotărî să acţioneze independent, atenţionează Fuller.

O opziţie similară, care se reduce la tendinţa statelor de a-şi promova propria politică independentă, a fost expusă recent de Wall Street Journal. In opinia sursei citate, Rusia, India şi China, folosindu-se de slăbirea poziţiilor SUA, îşi întăresc dominaţia politică, iar în perspectivă – şi cea militară în regiunile lor. În acelaşi timp, statele respective au şi un scop comun: limitarea influenţei SUA şi a democraţiilor occidentale.

Concluzia, potrivit publicaţiei citate, este simplă: statele regionale devin mai puternice şi constituie alianţe, ceea ce, cu timpul, va deveni o ameninţare nu doar pentru SUA, ci şi pentru Occident.

Surse: RIA Novosti şi Wall Street Journal