Rusia eticheteaza Regimentul Azov drept ”grup terorist”

Curtea Supremă din Rusia a desemnat, Marţi, Regimentul Azov din Ucraina grupare „teroristă”, relatează Reuters, citînd un corespondent de la faţa locului, transmite agerpres.

Citat de agenţia TASS, o judecătoare a Curţii Supreme a anunţat că „va răspunde pozitiv cererii administrative a Parchetului General de a desemna unitatea paramilitară Azov drept organizaţie teroristă şi de a interzice activităţile sale în Federaţia Rusă”, relatează şi AFP.

Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu uşile închise. Potrivit TASS, martori chemaţi să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii ruseşti, conducătorii unei organizaţii teroriste riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 şi 10 ani.

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene care au luptat împotriva Rusiei în Estul Ucrainei, notează Reuters.

Rusia a făcut referire cu regularitate la Regimentul Azov în sprijinul afirmaţiei sale că Ucraina este controlată de „fascişti”. Propaganda rusă de stat i-a comparat pe combatanţii Regimentului Azov cu naziştii din Al Doilea Război Mondial, a căror înfrîngere de către Uniunea Sovietică rămîne o parte centrală a identităţii naţionale ruse.

Anterior stabiliţi în portul Mariupol din Estul Ucrainei, mulţi dintre membrii Regimentului au fost capturaţi de forţele ruseşti cînd oraşul a căzut, după aproape trei luni de asediu. După săptămîni de lupte şi bombardamente intense, ultimii apărători ai oraşului Mariupol, baricadaţi în uzina Azovstal, s-au predat, în cele din urmă, în luna Mai, fiind consideraţi eroi de către ucraineni.

Oficiali din aşa-numita Republică Populară Doneţk au declarat, în luna Mai, că luptătorii din Regimentul Azov ar putea primi pedeapsa cu moartea, în conformitate cu legile acestei entităţi administrative nerecunoscute decît de Rusia şi cîţiva aliaţi apropiaţi.

Săptămîna trecută, o serie de explozii în închisoarea de la Olenivka, într-o zonă separatistă prorusă din Estul Ucrainei unde erau deţinuţi soldaţii luaţi prizonieri la Mariupol, s-au soldat cu zeci de morţi, potrivit armatei ruse.

Moscova acuză Kievul că a bombardat această tabără de prizonieri, ceea ce autorităţile ucrainene neagă, afirmînd, dimpotrivă, că aceşti deţinuţi au fost masacraţi de forţele ruse.