Rusia este acuzată de SUA, Marea Britanie şi Canada de complot pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat Joi Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale care au loc în Octombrie în Republica Moldova, într-o declaraţie comună publicată de Departamentul de Stat, transmite Reuters.

Declaraţia arată că Rusia caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintei pro-occidentale a ţării, Maia Sandu, folosind dezinformare şi propagandă online.

"Luăm această măsură pentru a ne avertiza partenerii şi aliaţii democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din Toamna acestui an", se arată în declaraţie.

Ambasada rusă de la Washington nu a comentat deocamdată.

Potrivit celor trei Guverne, Rusia susţine candidaţi la Preşedinţie şi actori pro-ruşi neidentificaţi "folosesc activ dezinformare şi propagandă online, în mass-media şi pe străzi pentru a-şi promova obiectivele".

Respectivii actori alimentează criticile la adresa Maiei Sandu şi a formaţiunii sale, PAS, "pentru a incita la proteste", şi planifică răspîndirea de "minciuni" despre caracterul ei şi "presupuse nereguli electorale".

"Dacă interferenţa Rusiei în alegeri se dovedeşte a nu avea succes, sunt motive să credem că Moscova se va preocupa să incite la proteste", se adaugă în declaraţie.

Cei trei aliaţi au făcut publică această declaraţie la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia, aminteşte Reuters