Rusia distruge un pod, taind astfel o posibila cale de evacuare pentru civili

Forţele ruse au aruncat în aer un pod care leagă oraşul ucrainean asediat Severodoneţk de un alt oraş de peste rîu, întrerupînd o posibilă rută de evacuare pentru civili, au declarat oficialii locali.

Forţele ruse au ocupat cea mai mare parte a oraşului, dar trupele ucrainene controlează încă zona industrială şi al fabricii chimice Azot, unde se adăpostesc sute de civili. Podul distrus se întindea peste rîul Siverskyi Doneţ şi lega Severodoneţk de oraşul său geamăn Lysychansk, a declarat guvernatorul oraşului Lugansk Serhiy Haidai.

„Dacă, după un nou bombardament, podul se prăbuşeşte, oraşul va fi cu adevărat tăiat. Nu va exista nici o modalitate de a părăsi Severodoneţk într-un vehicul”, a spus Haidai, remarcînd lipsa unui acord de încetare a focului şi a unor coridoare de evacuare convenite.

„Ar putea spera să îi prindă în capcană pe apărătorii ucraineni de la Severodoneţk, întrerupîndu-le retragerea, dar pare puţin probabil ca beneficiul prinderii unui număr relativ mic de apărători să merite costul impunerii unei traversări disputate a fluviului trupelor ruse”, a spus ISW, în ultima sa evaluare ofensivă din 12 Iunie. ISW a mai declarat că forţele ruse se aşteptau probabil să iasă din poziţiile lor în jurul Toşkivna sau din Popasna şi să încercuiască Lysychansk sau să-l atace de pe malul de Vest al rîului, „evitînd astfel necesitatea de a pune mîna pe poduri sau de a efectua o traversare”.