RUSIA AMENINȚĂ DIN NOU MOLDOVA ȘI ACUZĂ NATO

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că NATO încearcă să transforme Republica Moldova într-o a doua Ucraină. Declarația a venit ca răspuns la o întrebare despre speculațiile că Moscova ar putea anexa regiunea separatistă Transnistria, relatează Sky News și New York Times.

Zaharova, a acuzat Moldova și Occidentul că au alimentat inutil tensiunile cu speculații despre o posibilă anexare a Transnistriei de către Rusia.

„NATO încearcă literalmente să modeleze o altă Ucraină, fără să se gîndească la consecințele acestui lucru pentru țară și pentru regiune în ansamblu”, a spus ea, adăugînd că acest lucru „este contrar atitudinii majorității populației moldovenești”.

Declarațiile purtătoarei de cuvînt au fost făcute de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba. Acesta avertiza săptămîna trecută că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care are loc astăzi 28, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a spus înă că nu crede că există un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei din Transnistria. Potrivit oficialului, congresul ar fi doar unul propagandistic, pus la cale de Kremlin.

Congresul a adoptat însă o rezoluție prin care cere sprijinul Rusiei, nu anexarea, denunțînd „presiuni din partea Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Parlamentului rus, Aleksei Cepa, a declarat pentru agenția de presă Interfax că Transnistria cere asistență economică, nu militară.

Sursa: digi24.ro