”Rusia a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie in Ucraina”, a declarat sefa diplomatiei britanice

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia, Sîmbătă, că s-ar fi lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară, relatează Reuters. 

„Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile”, menţionează Liz Truss, într-o postare pe Twitter.

SUA au emis, Vineri, un avertisment similar, după un atac cibernetic care a vizat instituţii ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un „fals pretext” pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, într-o conferinţă de presă, că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE.

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte „drapel fals”, adică o operaţiune „concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra” în Ucraina.

Paralel, a spus acelaşi purtător de cuvînt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora „actori de influenţă rusească” au început să răspîndească provocări false ca din partea Ucrainei, atît în mass-media de stat, cît şi pe reţele de social media, „încercînd să justifice în avans un pretext pentru o incursiune”.

Kirby a afirmat că nu este prima dată cînd SUA văd Rusia acţionînd în acest fel şi a precizat că atunci cînd Washingtonul vorbeşte despre agenţi „operativi ruşi” care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi avînd legături cu Guvernului rus.

Aceşti „operativi” pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, pînă la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugînd că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă Președintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvînt american a opinat că este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont propriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale Guvernului rus, potrivit EFE.

În pofida acestor acuzaţii, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina şi a exprimat dorinţa Guvernului american ca „diplomaţia să prevaleze”: „Administraţia americană nu doreşte să abandoneze eforturile de a rezolva această situaţie pe cale diplomatică”, a asigurat el.

Totuşi, purtătorul de cuvînt al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei că „vor exista consecinţe grave în cazul unei alte incursiuni” în Ucraina.

SUA oferă asistenţă militară Kievului şi în prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Gărzii Naţionale din Florida – un corp de rezervişti militari – se află în Ucraina, într-o misiune de instruire.

„Ei se află într-o misiune de asistenţă şi consiliere, ce se desfăşoară prin rotaţie. Este ceva ce facem de cîţiva ani”, a explicat Kirby, care nu a dorit să specifice ce vor face aceste efective în cazul unei posibile incursiuni ruseşti.

SUA au lansat aceste acuzaţii împotriva Moscovei după o săptămînă de intense discuţii la Geneva, Bruxelles şi Viena, în care reprezentanţi ruşi au avut întîlniri cu oficiali americani, precum şi cu NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „neîntemeiate” acuzaţiile Washingtonului, conform TASS.