Rușii spun că avansează ''în toate direcţiile'' în Ucraina

Armata rusă înaintează "în toate direcţiile" în Ucraina, a declarat, Vineri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, forţele sale accentuînd presiunea asupra frontului din Est, după contraofensivă ucraineană din Vară, care nu a înregistrat decît progrese modeste, potrivit AFP, în preluare Agerpres.

"Militarii noştri acţionează cu competenţă şi hotărîre, ocupă o poziţie mai favorabilă şi îşi extind zonele de control în toate direcţiile", a afirmat el.

Capacităţile de luptă ale ucrainenilor au fost "considerabil reduse" după contraofensiva lor, mai susţine Şoigu.

Contraofensiva ucraineană, declanşată în această Vară, după luni de pregătire, a stagnat în Sud şi Est, fără progrese de amploare şi nici speranţe de străpungere a frontului.
De la începutul Toamnei, forţele ruse sunt cele care au arătat că au încă resurse, lansînd atacuri, notează AFP.

Soldaţii Moscovei atacă fără încetare la Avdiivka, un oraş industrial de la periferia Doneţkului, pe care încearcă să-l încercuiască.

Localitatea, cucerită pentru scurt timp în 2014 de separatişti proruşi, a devenit, de-a lungul timpului, un simbol al rezistenţei ucrainene.

Ea a devenit de atunci linia frontului în regiune şi ruşii şi-au "sporit considerabil" activitatea în ultimele zile, a indicat, Miercuri, Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil de zona Avdiivka.

Tarnavski a asigurat, Vineri, că ucrainenii "păstrează ferm poziţia", provocînd în continuare pierderi importante ruşilor, care lansează, potrivit lui, atacuri cu ajutorul blindatelor, dar şi prin valuri umane.

Rusia a pierdut un număr considerabil de oameni şi materiale în atacuri similare în cursul ultimelor 21 de luni, în special la Bahmut şi Vugledar.

Mai la Nord, Rusia a revendicat, în această săptămînă, cucerirea unei mici localităţi de lîngă Bahmut, oraş cucerit în Primăvară de grupul paramilitar Wagner, dar care a rămas în continuare scena unei bătălii infernale care a început în Vara anului 2022.

AFP nu a reuşit să verifice aceste afirmaţii din surse independente, dar forţele ruse nu au mai revendicat progrese în această zonă din Primăvară.

În ansamblu, linia frontului nu s-a mişcat decît puţin de un an, de la eliberarea Hersonului de către soldaţi ucraineni, la 11 Noiembrie 2022.

În pofida sprijinului cu arme din partea Occidentului, ofensiva ucraineană din Vară s-a soldat cu un eşec în faţa solidităţii liniilor de apărare ruse, notează AFP.

Nici Armata rusă, în pofida unei economii axate pe efortul de război, nu a mai progresat. Totuşi, ea a încetat să se mai retragă şi controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean.

Autorităţile ucrainene se tem că, în caz de intrare a războiului într-un impas durabil, ajutorul occidental ar putea să se diminueze, cu atît mai mult cu cît apeluri în acest sens s-au făcut auzite în mai multe ţări, inclusiv în SUA, principalul susţinător al Kievului.