Rușii se amuză cinic pe seama Moldovei proeuropene

Integrarea în UE, dar nu dezintegrarea CSI, ”vorba socialiștilor”

Mihai CONȚIU

Nu cred că exagerez și nici nu sunt de rea intenție dacă pun semn de egalitate între  dorința sinceră a guvernanților de a integra Republica Moldova în UE și ”dorința sinceră” de a ieși din CSI. Uneori ni se alimentează convingerea că tergiversarea  părăsirii CSI se vrea a fi un serviciu ”preventiv, asiguratoriu” adus unei viitoare guvernări favorabile CSI și adversare a UE.

Obiectiv vorbind, după declanșarea războiului din Ucraina, în contextul crizei politice și economice globale produse de Rusia agresoare a lui Vladimir Putin, Republica Moldova supraviețuiește politic, geopolitic și economic datorită UE și SUA, nicidecum grație vreunor avantaje majore strict economice care ar decurge din apartenența la CSI.

Culmea e că tocmai anumite ”dependențe economice de CSI” au fost invocate chiar de către unii oficiali ai actualei guvernări! Economic vorbind, oare cine sunt oamenii de afaceri moldoveni care profită de pe urma relațiilor de afaceri cu CSI, alții decît cei transnistreni și găgăuzi?

În tot acest context, am da dovadă de infantilism politic dacă ne-am mira, revolta că rușii, prin secretarul general al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, se amuză cinic pe seama Moldovei proeuropene care nu are cutezanța de a părăsi această Comunitate dominată de Rusia. Astfel, Serghei Lebedev a spus că, în ciuda declarațiilor mai multor politicieni moldoveni, Republica Moldova nu a făcut deocamdată „nici un pas concret” în vederea părăsirii Comunității.

Lebedev a mai subliniat faptul că, în Moldova, se aud voci din partea unor politicieni și persoane publice despre necesitatea sau oportunitatea părăsirii CSI, dar astfel de apeluri nu au găsit încă sprijin în conducerea țării.

Într-un interviu pentru TASS, Lebedev a declarat: ”…sincer vorbind, sunt bucuros și satisfăcut că, pînă în prezent, nu au fost luate măsuri practice pentru retragerea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente. În ceea ce privește denunțarea unor acorduri și contracte, deocamdată nu putem cita fapte”. ”Da, au existat declarații despre necesitatea de a ne gîndi dacă are sens să rămînem în cadrul Comunității, ținînd cont de orientarea europeană a actualei conduceri a Moldovei. Dar practica arată, și viața însăși arată, că cooperarea în cadrul CSI rămîne benefică pentru Moldova. Ea permite comerțul în condiții favorabile, transportul de mărfuri. Și există multe alte elemente în cadrul Comunității care sunt utile și benefice pentru Moldova în prezent”.

Integrarea în UE, dar nu dezintegrarea CSI, ”vorba socialiștilor”, pare să caracterizeze Lebedev determinările actualilor guvernanți.

Da, există condamnarea agresiunii criminale rusești în Ucraina, există interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru unii oficiali sau neoficiali ruși favorabili războiului și inamici ai moldovenilor, a fost denunțat MIR-ul etc., etc., dar prezența în CSI există, precum și existența, pe teritoriul Republicii Moldova, a unor partide politice sabotoare, organizații civice, sociale ori religioase pro-rusești și antinaționale, bașca finanțarea lor de către ruși!

Nu-i așa că parcă trăim și în Republica Mirării și Mimării Autodistructive?