Rușii, iarăși, se sparg în figuri: Un senator american e dat în URMĂRIRE de Rusia

Senatorul american Lindsey Graham a fost plasat de Ministerul de Interne rus pe o listă cu persoane date în urmărire, au relatat Luni media ruse, citînd baza de date a Ministerului, potrivit Reuters şi agerpres.

Anterior, şeful Comitetului de anchetă al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, a ordonat deschiderea unei anchete penale cu privire la „remarcile rusofobe” ale lui Graham, potrivit media oficiale ruse.

Scandalul a pornit de la o înregistrare video editată şi publicată de biroul Preşedintelui ucrainean cu privire la întrevederea de Vineri dintre Graham şi Volodimir Zelenski. În această înregistrare, Graham apare spunînd că „ruşii mor”, apoi a continuat afirmînd că sprijinul american reprezintă „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”.

Pe baza acestei înregistrări, unele media ruse au tras concluzia că congresmanul s-a referit la „investiţii în moartea ruşilor”. Aceasta interpretare a atras critici din partea unor politicieni şi oficiali de rang înalt din Rusia.

Cuvintele senatorului republican american Lindsey Graham despre „cea mai buna investiţie” a SUA în „moartea ruşilor” au fost scoase din context, referindu-se la două fraze din diferite părţi ale conversaţiei congresmanului cu Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au relatat Duminică Reuters, Moscow Times şi RTVI.com.

Autorităţile ucrainene au dat publicităţii apoi o înregistrare completă a conversaţiei dintre Graham şi Zelenski în faţa camerelor de luat vederi, la cererea Reuters. Potrivit agenţiei, cele două remarci ale senatorului nu se succed şi nu există nici o legătura între ele.

Graham recunoaşte în timpul dialogului că rezistenţa Ucrainei îi aminteşte de evenimente din istoria SUA. „A fost o vreme cînd şi noi eram la fel, luptam pînă la ultimul om, voiam fie să fim liberi, fie să murim”, a spus el.

Zelenski îi răspunde că americanii sunt acum liberi. „Şi noi vom fi!”, exclamă Preşedintele ucrainean.

Graham remarcă: ”Iar ruşii mor”, la care Zelenski răspunde: ”Da, dar ei au venit pe teritoriul nostru. Noi nu luptăm pe teritoriul lor!”

Fraza lui Graham despre cît de bine cheltuiește SUA banii a fost rostită în contextul unui alt subiect şi într-o altă parte a conversaţiei.

Senatorul Lindsey Graham a contestat Duminică criticile ruseşti cu privire la sprijinul pentru Ucraina, afimînd că a lăudat, pur şi simplu, spiritul ucrainenilor de a rezista în faţa unei invazii ruse cu ajutorul Washingtonului.

El i-a dedicat un comentariu separat secretarului adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev: „Dacă vreţi ca ruşii să nu mai moara în Ucraina, plecaţi! Opriţi invazia! Opriţi crimele de război!”.

Medvedev, comentînd înregistrarea din ziua precedentă cu cuvintele lui Graham despre „uciderea ruşilor”, l-a numit pe republican un „bătrîn prost” şi i-a sugerat să-şi amintească de „soarta tristă” a unor congresmeni americani, printre care l-a menţionat şi pe Robert Kennedy, într-o aluzie la faptul că aceştia au fost asasinaţi, conform RTVI.com.

Republican din Carolina de Sud, cunoscut pentru opiniile sale belicoase în materie de politica externă, Graham a fost un susţinător puternic al sprijinului militar sporit pentru Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei, conform Reuters.

Moscova a adăugat deja zeci de responsabil şi politicieni aleşi din SUA pe listele sale cu persoane date în urmărire, interzicîndu-le intrarea în ţară, dar rareori a cerut arestarea unor înalţi oficiali americani.