Rușii își încordează mușchii și spun că or să nimicească toate avioanele care vor fi trimise Ucrainei

Rusia a anunţat, Vineri, că toate avioanele de luptă furnizate Ucrainei de statele occidentale vor fi distruse, după ce statele membre NATO, Polonia şi Slovacia, s-au angajat să trimită avioane de luptă MiG-29 Kievului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu peste un an, ţările NATO au trimis miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, în contextul în care Kievul solicită arme despre care susţine că sunt vitale pentru respingerea avansului rus.

Moscova a acuzat Occidentul că participă direct la conflict furnizînd arme Ucrainei şi a avertizat şi anterior că armele NATO sunt ţinte legitime pentru forţele sale.

„În cursul operaţiunii militare speciale tot acest echipament va fi distrus”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Pare că toate aceste ţări sunt astfel angajate în eliminarea unui echipament vechi care nu le este necesar”, a adăugat el.

Slovacia a comandat avioane de luptă F-16 din SUA în 2018 pentru a înlocui avioanele MiG-29 învechite. Flota sa de 11 avioane MiG-29 a fost scoasă din funcţiune Vara trecută.