Rușii și-au instituit controlul asupra unei localităţi la Nord de Harkov

Forţele ruse au preluat în ultimele ore controlul asupra localităţii Lukianţî, în apropiere de graniţa cu Rusia şi la aproximativ 40 de kilometri Nord-Est de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit influentului grup de analiză ucrainean DeepState, care monitorizează zilnic evoluţia conflictului, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Inamicul a ocupat Lukianţî", se arată într-un mesaj publicat de DeepStare pe contul său de Telegram, care încă de Vineri, cînd Rusia a deschis un nou front, atacînd regiunea ucraineană de frontieră Harkov de pe teritoriul rus, a informat despre ocuparea a circa zece localităţi de către trupele ruse.

Lukianţî se află într-una din cele două zone din Nordul regiunii Harkov, unde forţele ruse au reuşit să treacă graniţa şi luptă cu trupele ucrainene.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele Kievului au respins în total 13 atacuri ruseşti în Nordul regiunii Harkov în ultimele 24 de ore.

DeepState informează, de asemenea, că ruşii au înaintat în apropiere de Vovceansk (la aproximativ 40 de kilometri Est de Lukianţî şi principala ţintă rusă la Nord de Harkov), precum şi în alte sectoare de pe linia frontului, în special în regiunea Doneţk (Est).
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că acţiunile ofensive ruse în Nordul regiunii Harkov au ca scop dispersarea trupelor ucrainene şi ca acestea să neglijeze astfel alte sectoare ale frontului.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) afirmă, în buletinul său de Marţi, că prioritatea forţelor ruse în Nordul regiunii Harkov nu este de a continua să înainteze, ci de a crea o zonă tampon de securitate pentru a îndepărta Armata ucraineană de regiunea rusă (oblast) de frontieră Belgorod, pentru a reduce atacurile asupra acestei părţi a teritoriului său.

Atacul forţelor ruse asupra regiunii Harkov a dus la demiterea comandantului militar ucrainean din zonă, ceea ce este interpretat de analişti ca o dovadă că Ucraina nu a reuşit să îşi apere teritoriul (eliberat în Toamna anului 2022) de incursiune.

Preşedintele Zelenski a subliniat, Luni seara, într-o alocuţiune adresată naţiunii, că noul comandant militar din zonă, generalul de brigadă Mihail Drapatîi, se află "pe teren" şi a "primit suficiente forţe şi muniţii".

Reacţia Kievului la asaltul transfrontalier rusesc asupra Harkovului a fost, de asemenea, criticată în Ucraina, întrucît a fost clar că fortificaţiile necesare pentru o astfel de situaţie nu existau în zona de lîngă Rusia.

Ministrul Apărării ucrainean, Rustem Umerov, şi comandantul şef al Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, l-au informat Marţi, la Kiev, pe responsabilul pentru afaceri europene al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, Michael Carpenter, cu privire la situaţia de pe linia frontului.

Umerov şi Sîrski au participat, de asemenea, la o întîlnire virtuală Luni cu consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cărora le-au detaliat evoluţiile de-a lungul liniei de contact, marcate de ofensiva rusă în regiunea de frontieră Harkov.

"Am avut o discuţie detaliată despre situaţia de pe linia frontului, despre acţiunile ofensive ale Rusiei şi despre ajutorul de care are nevoie Ucraina", a transmis şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Ierrmak, care a luat şi el parte la întîlnire.

Iermak a adăugat că s-a discutat în detaliu şi despre necesitatea accelerării livrărilor de arme din partea Statelor Unite pentru Ucraina.

Aceste discuţii coincid cu vizita-surpriză la Kiev, în această dimineaţă, a secretarului de stat american Antony Blinken, care s-a deplasat în Ucraina pentru a o asigura de "sprijinul pe termen lung" din partea Washingtonului.  

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
09.05.24 - 17:17
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
09.05.24 - 17:15
10.05.24 - 11:40