Rușii îi acuză pe ucraineni că au ucis 25 de persoane în bombardamente în care au folosit arme occidentale

Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Herson, din Sudul Ucrainei, pe care ruşii o controlează parţial, a acuzat, Vineri, forţele ucrainene că au ucis 22 de persoane şi au rănit 15 în bombardamente asupra micului oraş Sadove, iar guvernatorul din Luhansk a anunţat trei morţi şi 35 de răniţi într-un alt atac. În ambele s-ar fi folosit arme occidentale, potrivit Moscovei, relatează Reuters.

Guvernatorul din Herson, Vladimir Saldo, a declarat că forţele ucrainene au atacat în mod deliberat zona a doua oară, folosind o rachetă HIMARS furnizată de SUA pentru a provoca un număr cît mai mare de victime.

Leonid Pasecenik, guvernatorul instalat de Rusia în Luhansk, regiune ocupată din Nord-Estul Ucrainei, a declarat, la rîndul său, că o lovitură ucraineană a ucis trei persoane şi a rănit alte 35. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ucrainene au folosit rachete ATACMS furnizate de SUA în atacul asupra oraşului Luhansk.

Nu a existat nici un comentariu din partea Ucrainei cu privire la nici unul dintre cele două incidente.

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ambele episoade "au expus esenţa inumană, nazistă" a autorităţilor ucrainene, după ce Statele Unite au permis Kievului să folosească arme furnizate de SUA asupra ţintelor ruseşti, în circumstanţe limitate.

Zaharova a acuzat anterior Ucraina că a folosit rachete HIMARS pentru a lovi ţinte civile în regiunea Belgorod din Sudul Rusiei.

În Herson, a scris Saldo pe aplicaţia de mesagerie Telegram, un magazin plin de clienţi şi angajaţi a fost lovit în Sadove, un oraş situat la Sud de centrul regional Herson, acesta din urmă fiind controlat de trupele ucrainene. El a estimat bilanţul la 22 de morţi şi 15 răniţi, dintre care cinci în stare gravă. Agenţia rusă de ştiri TASS l-a citat ulterior pe Saldo, care le-a spus jurnaliştilor: "După prima lovitură, locuitorii din casele din apropiere au ieşit în fugă pentru a-i ajuta pe răniţi şi, în scurt timp, o rachetă HIMARS a lovit. Doi copii se numără printre cei morţi".

El a declarat că forţele ucrainene au efectuat "în mod deliberat o lovitură repetată pentru a crea un număr mai mare de victime".

Ucraina, la rîndul ei, a acuzat în repetate rînduri Rusia că lansează lovituri repetate într-o zonă - "dublă lovitură", cum se numeşte - pentru a creşte numărul victimelor, în special în rîndul echipelor de salvare.

Trupele ruseşti au avansat rapid în regiunea Herson în timpul invadării pe scară largă a Ucrainei, în Februarie 2022, dar forţele ucrainene au recucerit porţiuni din regiune mai tîrziu în acel an, inclusiv centrul regional Herson. Alte zone rămîn în mîinile forţelor ruseşti.