Rușii au bombardat mai multe oraşe din Ucraina

Rusia a atacat în cursul nopţii de Joi spre Vineri mai multe oraşe din Ucraina, de la Capitala Kiev şi pînă la oraşe din centrul şi Sudul ţării, provocînd moartea a cel puţin şapte persoane, potrivit media şi unor oficiali, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Atacurile au loc în contextul în care se aşteaptă ca forţele ucrainene să lanseze o contraofensivă cu echipamentul militar nou, inclusiv tancuri, primit de la aliaţii săi occidentali, după ce forţele ruse au avansat puţin în ofensiva de Iarnă.

În oraşul Uman din centrul ţării, trei persoane au fost ucise şi opt rănite, după ce o rachetă a lovit un bloc de locuinţe provocînd un incendiu, a declarat Igor Tabureţ, şeful Administraţiei militare din zonă.

În largul oraşului Dnipro din centrul ţării, o rachetă a lovit o casă şi un copil şi o tînără au fost ucişi, a declarat primarul Boris Filatov pe Telegram. De asemenea, trei persoane au fost rănite în tirul cu rachetă.

Kievul a fost şi el zguduit de explozii, iar două persoane au fost rănite şi în regiunea Capitalei, în oraşul Ukrainka.

Administraţia militară a Capitalei a informat că apărarea antiaeriană a distrus 11 rachete de croazieră şi două drone, fragmentele avariind o linie de tensiune.

Interfax a relatat că explozii au fost raportate, după miezul nopţii, la Dnipro, Kremenciuk şi Poltava, în centrul ţării, şi la Nikolaev (Mikolaiv), în Sud.

Forţele ruse au suferit regrese pe parcursul conflictului şi încearcă de zece luni să pătrundă în oraşul în ruine Bahmut, unde în trecut locuiau 70.000 de oameni,

Rusia vede Bahmut ca pe un punct esenţial în drumul spre alte oraşe din Estul Ucrainei, care reprezintă acum obiectivul său militar major.

Atacurile Rusiei de Vineri au loc la o zi după ce Kremlinul a anunţat că orice iniţiativă care ar putea pune capăt războiului este binevenită, referindu-se la o convorbire telefonică între liderul chinez Xi Jinping şi Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care a avut loc Miercuri.

Kremlinul a precizat însă că trebuie în continuare să-şi atingă obiectivele „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, cum numeşte Rusia invazia asupra Ucrainei declanşată pe 24 Februarie.