RICHARD AL III-LEA VA FI REINHUMAT CU ONORURILE UNUI REGE LA CATEDRALA DIN LEICESTER

Regele Richard al III-lea, monarhul englez a cărui poveste a devenit celebră în întreaga lume sub forma unei piese de teatru scrisă de William Shakespeare şi ale cărui rămăşiţe pămînteşti au fost descoperite sub o parcare din Leicester, în urmă cu trei ani, va fi reînhumat săptămîna viitoare, după aproape 530 de ani de la moartea sa pe cîmpul de luptă, conform Reuters.

Rămăşiţele lui Richard al III-lea, ultimul monarh englez care a murit în luptă, în Bătălia de la Bosworth, centrul Angliei, în 1485, au fost găsite în 2012. El va fi reînhumat săptămîna viitoare la Catedrala din Leicester, într-un sicriu din stejar. El va primi şi onorurile cuvenite unui rege, onoruri pe care nu le-a primit de la adversarul său, Henry Tudor, cel ce avea să fie înscăunat sub numele Henry al VII-lea.

"Ideea era că dacă vor fi descoperite rămăşiţele lui Richard al III-lea, acest monarh va primi în cele din urmă înmormîntarea cu onoruri pe care nu a primit-o în 1485", a comentat Phil Stone, preşedintele Societăţii Richard al III-lea, organizaţie formată în urmă cu 90 de ani şi care dispune de cîteva mii de susţinători şi membri din întreaga lume.

Richard al III-lea a fost descris de Shakespeare drept un tiran cocoşat şi însetat de sînge, care şi-a presărat drumul spre tronul Angliei cu cadavre şi a murit pe cîmpul de luptă cu un ultim gest de laşitate, cînd încercînd să scape, îşi oferea regatul pentru un cal.

De cealaltă parte, membrii Societăţii Richard al III-lea susţin că Richard era un rege generos, binevoitor, care nu a comis crimele ce i-au fost puse în spate de Shakespeare.

Printre cei care nu împărtăşesc versiunea lui Shakespeare se numără şi Philippa Langley, secretar al filialei scoţiene a Societăţii Richard al III-lea, care şi-a petrecut şapte ani căutînd cadavrul monarhului despre care se ştia că a fost luat de pe cîmpul de luptă şi înmormîntat gol la mînăstirea Grey Friars din Leicester. În timp ce majoritatea regilor Angliei au morminte somptuoase, la Westminster Abbey sau la Castelul Windsor, Henry al VII-lea, a plătit doar 10 lire pentru instalarea unei plăci comemorative modeste la Catedrala din Leicester.

Testele ADN realizate după descoperirea rămăşiţelor au indicat, cu o precizie de 99,999% că osemintele sînt ale lui Richard al III-lea. Analiza experţilor legişti a indicat faptul că regele a avut o moarte violentă, produsă după ce a suferit nu mai puţin de 11 răni în luptă (ceea ce elimină varianta laşităţii sale prezentată în opera lui Shakespeare), dintre care nouă în zona craniului şi una potenţial fatală în zona pelvisului.

Tipul acestor răni confirmă faptul că regele a murit pe cîmpul de bătaie, după ce şi-a pierdut calul şi casca în luptă.

În cursul zilei de duminică un cortegiu funerar va purta sicriul cu rămăşiţele lui Richard prin mai multe localităţi din Leicestershire, pînă la locul bătăliei de la Bosworth. Apoi sicriul va fi expus la Catedrala din Leicester pînă joia viitoare cînd va fi înhumat.

"Ultima oară cînd a fost pe acest cîmp de luptă a plecat gol, aruncat de-a curmezişul peste şaua unui cal. Faptul că-l ducem acolo pentru a-l onora ca pe un rege reprezintă o modalitate de a face pace cu trecutul şi va fi un eveniment special", a comentat Langley.

La ceremonia de înhumare va participa Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. Familia regală britanică va fi reprezentată de contesa de Wessex, soţia mezinului reginei Elisabeta a II-a, prinţul Edward şi vărul reginei, ducele de Gloucester.

Sursa: Agerpres