Revenirea Macedoniei de Nord la vechiul său nume irită Grecia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat Marţi, la Washington, îngrijorat de utilizarea repetată a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua sa preşedintă, care ar reveni astfel asupra unui acord între Atena şi Skopje, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ţara din Balcani a adăugat "de Nord" la numele său în 2019 pentru a pune capăt unei lungi dispute cu Grecia, după un acord istoric care i-a permis să adere la NATO în 2020 şi urma să deschidă porţile aderării la UE.

Atena şi-a acuzat vecinul că a uzurpat moştenirea istorico-culturală a regiunii greceşti Macedonia, leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

După victoria naţionaliştilor în Mai, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova a numit de mai multe ori ţara sa "Macedonia", şi nu "Macedonia de Nord", provocînd reacţii puternice la Atena.

Mitsotakis a indicat Marţi, la sosirea sa la Washington unde urmează să participe la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are "îngrijorări serioase" cu privire la aceasta utilizare reducătoare a numelui Macedoniei de Nord de către noul Guvern.

"Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie", a spus el în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale, adăugînd că problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă".

"Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa", a subliniat premierul elen.