Republica Moldova sub asediu

Atenție la momentul cînd Șor și rușii vor avea nevoie de cel puțin un mort printre protestatari!

Mihai CONȚIU

Pe fundalul războiului din Ucraina, al punctului fierbinte transnistrean și al protestelor interne finanțate de către Ilan Șor și ruși, Republica Moldova beneficiază de un suport informativ, de monitorizare, de analiză și sinteză fără precedent în ultimele peste trei decenii.

Neputînd să atace militar Republica Moldova, serviciile secrete rusești mizează pe două elemente destabilizatoare – unul îl reprezintă depozitele de armament și soldații ruși din Transnistria ocupată, iar cel de-al doilea element cuprinde segmentele interne care sunt alcătuite din protestele antiguvernamentale plătite, agenții ruși infiltrați, indivizii ”operativi” ai acestora, Ambasada rusă, partidele politice pro-rusești, Mitropolia Moldovei și ignoranța generală a indivizilor.

În tot acest context, rușii mizează pe elementul ”panică” și pe destabilizarea politico-socială prin proteste antiguvernamentale. Elementul ”panică” este întreținut de perspectiva sinistră că s-ar izbuti o diversiune care să provoace aruncarea în aer a depozitelor de arme din Transnistria. În disperare de cauză, pe fondul unei rezistențe tot mai înverșunate a ucrainenilor, Putin ar decide și un astfel de scenariu. Lui nu-i pasă de pierderile umane, ci doar de propriile-i ”strategii”. El poate să creadă că printr-o astfel de adevărată catastrofă îi poate deruta pe ucraineni, numai că ucrainenii iau în calcul și un astfel de scenariu.

Destabilizarea politico-socială prin proteste maraton este la fel de primejdioasă prin aceea că prefigurează haosul. Această destabilizare prin proteste poate fi totuși contracarată. Sigur că împotriva actualilor guvernanți pot protesta numeroși oameni de bună credință care le înțeleg neputințele, dar nu ”oameni la kilogram” plătiți de Ilan Șor și ruși. Să reținem aspectul că și Duminică protestatarii au cerut nu doar achitarea facturilor pentru lunile de Iarnă, ci și neadmiterea unui conflict militar pe teritoriul Țării. Bizară această ultimă cerință, nu? Ei vor să sugereze că guvernanții chiar au nevoie de un conflict militar.

Într-un mod grosolan rusesc, protestatarilor plătiți de Șor și ruși li s-a indus ”convingerea” că ”NATO ar putea ataca Rusia și prin Republica Moldova”, așa cum hoardele de idioți utili au fost îndoctrinați că nu Rusia a invadat Ucraina, ci NATO a declanșat un război împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei, iar rușii, chipurile, ”ar fi nevoiți să se apere, pe ei și pe etnicii ruși din regiunile ucrainene ocupate”.

De ani de zile, deja, tot scriem, somăm ori chiar rugăm autoritățile abilitate să monitorizeze, opereze și să sancționeze abuzurile tot mai evidente ale Partidului Șor. Dacă s-ar fi lucrat la timp și cu eficiență, de multă vreme Partidul Șor era o amintire dezonorantă pentru moldoveni. A fost lăsat să se dezvolte, să crească în popularitate ori din ignoranță politică, ori pentru că sumele uriașe de bani puși de el în circuit au adormit vigilența unor responsabili, ori din pricină că Șor și rușii au agenții lor bine plasați în posturi de comandă ale instituțiilor Statului.

Săptămîna trecută, oamenii legii au mai confiscat niște milioane de la unii agenți-organizatori de proteste de-ai lui Șor, inclusiv liste nominale cu destinatarii acestor bani. Întrucît Dumnică tot s-a mai desfășurat un protest, e clar că oamenii legii nu au găsit toți banii destinați pentru așa ceva.

Cu excepția unor cîțiva amețiți, fiți siguri că cei veniți Duminică la proteste au fost plătiți. Rușii și-au găsit în Șor agentul politic ideal, iar asta pentru că nu mai are nimic de pierdut, dar și că este dispus să finanțeze proteste, în cooperare cu rușii, atît timp cît mai este nevoie. Așa cum sugeram mai devreme, dacă instituțiile abilitate ale Statului își făceau datoria la timp, aceste proteste patronate la vedere de Șor nu mai făceau parte din decor.

Scriam la începutul acestui articol că Republica Moldova beneficiază de un suport informativ, de monitorizare, de analiză și sinteză fără precedent în ultimele peste trei decenii. Așa este, numai că serviciile de informații și urmărire penală moldovenești, cele românești, europene etc. sunt obligate să-i deconspire pe absolut toți agenții ruși infiltrați în structurile lor, dar și la nivel politic decizional, fie și prin asocieri profesionale colaterale. Ei există, sunt operativi, dar… mă opresc aici!

Din cele arătate pînă acum, înțelegem cu toții că, la ora actuală, Republica Moldova se află sub asediu, dar nu unul de natură ca Țara să ajungă în situația Ucrainei. Pofta Rusiei de noi cuceriri teritoriale e mare, dar întotdeauna există ”cineva” care-i spune: ”Pînă aici!” La fel cum a fost și în cazul Planului Kozak! Destabilizările prin proteste așa-zis sociale vor continua, firește, la fel și diversiunile de tot felul, însă instituțiile de forță ale Statului trebuie să fie extrem de atente la momentul cînd Șor și rușii vor avea nevoie de cel puțin un mort printre protestatari! Nu intru în alte detalii! Trageți-vă propriile concluzii!