REPUBLICA MOLDOVA SUB ASEDIU RUSESC

Kremlinul nu va mai reocupa această Țară

Autor: Mihai CONȚIU

Nu mă voi osteni să caut și să aflu cum este definit juridic conceptul de ”trădare de Țară” și nici cum este înțeles de către actualii guvernanți. În actualul context – invadarea Ucrainei de către Rusia și războiul hibrid declanșat împotriva Republicii Moldova la ordinul Kremlinului –, ne-am fi așteptat ca guvernanții de la Chișinău să redefinească juridic chiar conceptul de ”trădare de Țară” și să-l aplice cu intransigență.

Pe zi ce trece, simțim efectiv amplificarea tot mai dură a acestui război hibrid declanșat de către Rusia împotriva Republicii Moldova, în timp ce guvernanții par să nu-l observe, iar aici mă refer la reacții drastice adecvate care ar trebui să decurgă din conceptul pomenit mai sus. Prioritatea guvernanților este integrarea europeană a Țării, nu războiul hibrid despre care vorbim, dar despre cel fel de aderare viabilă la UE putem vorbi atîta timp cît viitorul proeuropean este sabotat, sub nasul guvernanților, de către Găgăuzia și forțele politice însemnate pro-rusești, nemaivorbind de Transnistria?

Pozițiile președintei Maia Sandu față de amestecul Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, care sunt vocalizate insistent pe plan internațional, par mai curînd mesaje preelectorale, atîta timp cît conceptul de ”trădare de Țară” nu este aplicabil penal pentru toți trădătorii aliați Rusiei. Chiar este penibil, umilitor pentru actualii guvernanți faptul că bașkana Găgăuziei este cercetată penal pentru chestiuni ce țin de ”finanțări electorale ilegale”, dar nu a fost încătușată efectiv de la Aeroport după ce a revenit în Țară, în urma întrevederii pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

Dezmeticiți-vă, oameni (ne)buni – ”oficiala” aceasta, bașkana Găgăuziei, s-a întâlnit cu Putin ca să-i ceară ajutorul și protecția împotriva guvernării de la Chișinău, lui Putin, asupra căruia Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare! Înțelegeți ce spun? Ce altfel de ”protecție” decît o invazie rusească ”specifică” i-a cerut lui Putin? Republica Moldova este membră a CPI din 2010, avînd astfel obligația de a-l aresta pe Putin dacă vine pe teritoriul acestei Țări. Cu toate acestea, guvernanții de la Chișinău nu subînțeleg că absolut toți complicii lui Putin din Republica Moldova trebuie să fie sancționați penal pentru trădare de Țară prin asocierea cu un Putin, asupra căruia CPI a emis un mandat de arestare! Chiar este așa greu de priceput?

În altă ordine de idei, fără să am permisiunea de a face dezvăluiri detaliate, surse externe bine informate mi-au arătat un scenariu credibil, potrivit căruia Federației Ruse nu i se va permite, sub nici o formă, să recucerească Republica Moldova, iar asta chiar și în condițiile în care, aproape sigur, forțele politice moldovenești pro-rusești vor cîștiga alegerile parlamentare. Vă spun asta ca să înțelegeți și mai bine accentuarea dură a războiului hibrid declanșat de către Kremlin împotriva Republicii Moldova, iar aici mă refer inclusiv la obsesia rușilor de a cîștiga și Președinția acestei Țări. Un lucru, însă, repet, este clar: Kremlinul nu va mai reocupa Republica Moldova, dar ”Rusia din moldoveni” nu va fi alungată încă mult timp de acum încolo!

În contextul celor sugerate în privința guvernanților de la Chișinău, vorbind despre acțiunile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, vă ofer constatările analistului și istoricului român Armand Goșu dintr-un interviu acordat Agenției Mediafax, în care spune:

”Mi-e teamă că prietenii celor de la Chişinău nu o iau foarte în serios. Mă bucură nespus că ambasadorul Franţei anunţă o misiune viitoare franceză. Peste cîte luni? Trebuia de acum o săptămînă să fie în Chişinău. Nu este vorba despre Cahul, Tiraspol, este vorba despre mai mult. Nu ştiu cît sunt de pregătiţi cei de acolo, cît înţeleg pericolul, dacă sunt ajutaţi suficient pentru a se descurca. Gîndiţi-vă, vin alegerile din Toamnă şi deja vedem construit, sub oblăduirea Moscovei, un mecanism de destabilizare a Moldovei.

Dacă treci cu bine de hopul acestor alegeri, la anul vor fi şi alegeri parlamentare în Moldova, iar aceasta, fiind o ţară semi-prezidenţială, Parlamentul contează foarte mult. Deci, s-ar putea, ceea ce încep acum ruşii – nu ştiu dacă vor reuşi cu Maia Sandu, dar anul viitor... Puterea nu a livrat ( rezultate substanțiale – nota red.) în ce era mai important, în combaterea corupţiei. Nu este o situaţie plăcută, dar trebuie să acceptăm că nici forţele care guvernează Moldova nu au fost la înălţimea acestui moment. Este foarte greu de construit. Moldova a fost secătuită, nenorocită de diverşi oligarhi, oamenii sunt săraci, sunt coruptibili şi merg după principiul <nu a mers tura asta, ne-am făcut nişte bănuţi, ne-am mai pus la CV nişte poziţii importante şi fugim în Occident>.

Este o ţară care rămîne fără populaţie şi, dacă se mai întîmplă seisme ca acestea, Moldova o să rămînă cu un milion de oameni, cît Sectorul 1 (din București; n. aut.) sau puţin mai mult. Încercînd să vezi poza mare, dacă ruşii destabilizează Moldova este o ameninţare uriaşă de securitate pentru Ucraina. Nu au reuşit pe mare ruşii, în Martie –Aprilie 2022, un desant aerian în Odesa, au ocupat şi pierdut Insula Şerpilor, au pierdut nava amiral Moskva, dar vor încerca prin Moldova. O să zică: <nu am putut pe mare, o luăm pe uscat. Luăm puterea de la Chişinău şi, din Tiraspol, faci două ore pînă la Odesa. Lovim Odesa prin spate>. Ar fi o lovitură teribilă pentru securitatea Ucrainei, iar pentru România ar fi dramatic. Evident, este puţin probabil să se întîmple acest lucru, pentru că Franţa se implică şi sperăm să se implice şi alţii, dar, oricum, mi se pare grav că lucrurile au ajuns pînă aici“, crede istoricul și analistul Armand Goșu.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40