REPUBLICA MOLDOVA SUB ASEDIU INTERN ŞI EXTERN?

Alo, SIS, MAI, Procuratura, Fiscul! Sînteţi pe recepţie, pardon, acasă?

Autor: Mihai CONŢIU

Situaţia în care se află Moldova acum, precum şi potenţialul risc despre care vom vorbi mai departe aminteşte de perioada războiului de pe Nistru cu Rusia din anii 1991-1992. În urma acelui război sîngeros, Transnistria a ieşit de sub tutela Chişinăului, inclusiv cu oraşul Tighina pe care Snegur l-a vîndut efectiv separatiştilor, iar Găgăuzia şi-a dobîndit statutul autonom pe care îl are acum. (Să vinzi Cetatea Tighina şi să mai ai neruşinarea să depui coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare…!)

Actuala stare de lucruri, însă, riscă să capete o turnură mult mai periculoasă decît cea din anii 1991-1992. Acum ne aflăm în faţa unui potenţial risc de război civil după modelul din Estul Ucrainei. Oare Moldova nu va fi trădată la nivelul cel mai înalt la fel cum s-a întîmplat în 1991-1992? Iminenţa semnării Acordului de Asociere cu UE a Moldovei i-a scos la lumina zilei pe toţi inamicii şi trădătorii acestei ţări. Vedeţi şi dumneavoastră, dragi moldoveni, cum fojgăie în haine de patrioţi.

A fost suficient ca Moscova să-şi manifeste opoziţia faţă de parcursul pro-european al ţării, ca executanţii ei docili din interiorul R. Moldova să declanşeze o multitudine de acţiuni antistatale, anticonstituţionale şi antieuropene. Cum era de aşteptat, separatiştii transnistreni au fost primii, deşi în cazul Tiraspolului putem vorbi de o constanţă tradiţională.

Atitudinea separatistă şi radicală a liderilor găgăuzi, în frunte cu başcanul Mihail Formuzal, este cu atît mai la îndemînă spre a fi condamnată fără drept de apel. Acesta, nici mai mult şi nici mai puţin, ameninţă că Găgăuzia îşi va declara independenţa dacă se va semna Acordul. Independenţa faţă de cine? De patria care-l suportă? Dar Chişinăul ce să facă – să împrejmuiască întreaga Găgăuzie cu o frontieră şi să transforme regiunea într-o rezervaţie din care nimeni să nu poată ieşi sau intra?

Bineînţeles că bieţii găgăuzi simpli n-au nici o vină şi nu pot fi asemuiţi cu liderii lor trădători. Culmea impertinenţei şi sfidării legilor şi a Constituţiei este aceea că Formuzal a iniţiat crearea aşa-zisei Gărzi Populare a Găgăuziei. Se spune că este o organizaţie de tip paramilitar, dar care, la ordin, se poate transforma într-o grupare teroristă. Crezînd că se adresează pacienţilor unui ospiciu, Formuzal are neobrăzarea să spună că această organizaţie are menirea de a lupta cu criminalitatea. Cum să lupte împotriva criminalităţii un grup constituit din inşi suspectaţi de acte criminale? Mai mult decît atît, în cadrul acestei aşa-zise Gărzi Populare, başcanul vrea să înfiinţeze (dacă nu a şi făcut-o deja) un fel de „detaşament cu destinaţie specială”, format din tineri bine antrenaţi.

Tot pe aceeaşi linie antinaţională şi anticonstituţională se înscriu şi uneltirile rusofonilor şi popilor radicali de sub sutana episcopului Marchel. Pentru că orice aventurier politic, orice popă bezmetic cu pistolul la brîu şi cu ochii bulbucaţi de alcool şi orice bandit îşi poate permite să atenteze la integritatea naţională a ţării, iar asta sub pretinse „argumente democratice” şi fără teamă că poate fi tras la răspundere, această bandă politico-popească de la Nord visează la o mică Republică a lor.

Nu ştim cum vor reacţiona cei din Taraclia, dar să sperăm că vizita în Republica Moldova a ministrului Afacerilor Externe din Bulgariei, Kristian Vigenin, care s-a deplasat şi în Taraclia, le va aduce aminte cetăţenilor moldoveni de origine etnică bulgară că ţara lor de origine, Bulgaria, este membră a UE, nu a Uniunii Vamale.

Pe lîngă micile şi extrem de gălăgioasele partide antieuropene, un grad ridicat de periculozitate îl reprezintă organizaţiile de extremă stîngă, înregistrate oficial sau nu, care sînt antrenate în regim paramilitar pentru a atenta la siguranţa naţională pînă la momentul în care Moldova o să semneze Acordul de Asociere cu UE, dar, cel mai probabil, şi pentru a compromite alegerile parlamentare din 30 Noiembrie. Printre aceste structuri paramilitare se găsesc şi Antifa, Grenada şi Liga Tineretului Rus, controlate, după cum se scrie în presă, de Mark Tkaciuk.

Ce au făcut şi cum au de gînd să procedeze SIS, MAI şi Procuratura?

După cum lesne constatăm, grupările amintite mai sus acţionează deschis împotriva ordinii constituţionale. În consecinţă, ne întrebăm şi întrebăm firesc: De ce instituţiile abilitate ale statului nu au anihilat încă din faşă aceste grupări? De ce le-au permis să se constituie şi să se antreneze pînă la punctul la care ar fi imposibil de anihilat, pînă în momentul în care desfiinţarea şi pedepsirea lor ar provoca un adevărat război civil? Oare nu cumva s-a dorit în mod intenţionat acest lucru? Sau doar se tem deja de viitorii guvernanţi ai Moldovei?

Nu avem nici o îndoială că trădători de ţară sînt în toate instituţiile statului, mai cu seamă în SIS, Procuratură, MAI şi chiar Fisc.

Ca o paranteză, această din urmă instituţie, Fiscul, se pare că nu este conştientă de puterea formidabilă pe care o are. Un Fisc puternic şi responsabil, aşa cum vedem că există în toate ţările civilizate ale UE şi în SUA, poate să bage după gratii pe oricine încalcă legea din perspectivele acestei instituţii, inclusiv pe cei din SIS, MAI şi Procuratură. Toate partidele şi organizaţiile au nevoie de bani pentru a-şi organiza pînă şi cea mai măruntă dintre activităţi. Uitaţi-vă ce risipă de bani face Renato Usatîi!? L-a luat Fiscul la întrebări? Sigur că nu! Despre provenienţa banilor şi legalitatea acestui individ am mai scris, dar se pare că în Moldova poate veni oricine cu cîţi bani doreşte şi să facă ce vrea. Important este să ştie pe cine să plătească. Doar Mita este regina acestei ţări, nu Legea!

Dar să revenim! Deşi se vorbeşte de mult timp şi chiar ani despre existenţa unor organizaţii de tip paramilitar, unele chiar neînregistrate legal, aşa cum este Antifa, deşi se ştie şi nici nu se neagă faptul că membri acestora se antrenează ca nişte adevăraţi soldaţi, autorităţile stau cu mîinile încrucişate. Acest lucru ne face să credem că la nivelul cel mai înalt există o aprobare tacită. Putem crede că factorii decizionali din SIS, Procuratură şi MAI dezinformează conducerea politică a ţării sau minimalizează în faţa acesteia marele pericol pe care îl reprezintă aceste lucrări. Numai şi numai să-şi păstreze posturile!

Aşadar, aceste grupări paramilitare şi politice care se pot transforma în organizaţii teroriste pot avea adepţi terorişti şi trădători în structurile cele mai înalte ale statului

Ce face SIS? Operează informaţional, iar, după caz, Procuratura şi MAI trebuie să acţioneze operativ. Multe din aceste cazuri ar fi trebuit să fie contracarate încă de prin 2010.

Poveşti de adormit copii

Abia pe data de 10 Iunie „a transpirat” în presă informaţia cu pretenţie de ştire „senzaţională şi şocantă”, la cald, că pe data de 5 Iunie, la Bălţi, a avut loc o întrevedere cu caracter conspirativ între başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, episcopul de Bălţi, Marchel, Mihai Garbuz, preşedintele Partidului „Patrioţii Moldovei”, şi încă alte două persoane. Ar fi absurd să credem că SIS n-a ştiut încă de atunci despre această acţiune. Succesiunea faptelor ne determină să avansăm şi următoarele două ipoteze: SIS n-a informat ierarhic pe nimeni sau a informat.

Nu ştiu care-i procedura aici, dar, din cîte cunosc, SIS poate trimite rapoarte doar la preşedintele ţării sau la primul ministru. Aici nu mai iau în calcul o veche practică a SIS – aceea prin care vindea informaţiile direct celor vizaţi. Cu alte cuvinte: „Uite tot ce ştiu despre tine! Plăteşti atît ca să nu înaintez raportul oficial!”

Dacă SIS, în toţi aceşti ani, a dat rapoarte corecte conducerii politice a ţării, iar aceasta nu a pus pe roate MAI, Procuratura şi Fiscul, atunci situaţia este gravă de tot! Reţineţi că avem de-a face cu organizaţii anticonstituţionale care trebuiau să fie anihilate încă de prin 2010!

În cea de-a doua variantă, este posibil ca SIS să nu fi informat pe nimeni. Această variantă este de luat în calcul din mai multe considerente. Este clar că informaţia despre întrunirea conspirativă de la Bălţi ar fi putut furnizată presei tocmai pe data de 10 Iunie şi de SIS. Acest lucru îl putea face un ofiţer, asigurat fiind că nu este, să zicem, doar unul din trei deţinători ai informaţiei, ci mai mulţi. Putea să ofere confidenţial această informaţie presei, prin metode specifice, şi în situaţia în care ar fi putut constata că şefii săi n-ar fi avut de gînd să facă un raport oficial şi să-l înainteze conducerii statului.

Insistăm pe această ipoteză deoarece ni se pare de-a dreptul flagrantă „promptitudinea” cu care SIS, a doua zi după difuzarea ştirii cu pricină, pe 11 Iunie, a emis un comunicat în care se spune că „s-a autosesizat în privinţa întrunirii secrete de la Bălţi, la care au participat başcanul Găgăuziei, Mihail Garbuz şi Episcopul Marchel.”

În acest comunicat se mai spune că „SIS întreprinde măsuri pentru a „anihila mişcările secesioniste ale promotorilor vectorului euro-asiatic, că este pregătit pentru a preveni acţiunile unor posibile grupuri paramilitare sau indivizi ai ideologiilor extremiste, că a luat act de iniţiativa privind pregătirea unei revolte a minorităţilor etnice la Comrat şi Bălţi împotriva autorităţilor legitime ale statului, că ştie despre recrutarea unor detaşamente populare, care ar urma să fie antrenate pentru escaladarea unor conflicte interne, declanşarea unui război informaţional contra autorităţilor Republicii Moldova etc.”

Dă-o dracului de treabă, că prea este cusută cu aţă albă!

SIS chiar ne crede tîmpiţi? Unde, în lumea asta, s-a mai pomenit ca un serviciu secret să se facă de cacao afirmînd public că „s-a autosesizat”? Dar ce, SIS este MAI sau Procuratură ca să se autosesizeze? Ăştia trăiesc cu mentalităţi de pe vremea KGB, cînd chiar se şi puteau autosesiza şi să aresteze, să interogheze şi să tortureze pe cei bănuiţi de diverse crime sau acte antisociale.

SIS nu se autosesizează, ci, prin rapoarte, sesizează conducerea statului. SIS nu se autosesizează, ci, prin reţeaua de informatori, primeşte informaţii. Alo, SIS, acum că tot te-ai „autosesizat”, ce trebuie să facem pe mai departe? Ne apucăm de colectat noi informaţii? Chemăm televiziunile şi presa scrisă în ajutor ca să facă apel la oamenii de bună credinţă ca să ne semnaleze tot ce li se pare suspect în chestiunile în care tu, SIS, te-ai „autosesizat”? Cu europenizarea a-i terminat-o?

Tîmpenia asta cu „autosesizarea” este absolută. Păi asupra a ce s-a mai „autosesizat” dacă spune că „întreprinde măsuri pentru a „anihila mişcările secesioniste”? Fraza asta chiar că parcă este concepută de nişte putori de activişti de partid care rostesc doar vorbe fără rost. „Întreprinde măsuri”… Doamne apără-ne şi păzeşte-ne, că mare Îţi este Grădina!

Cine ştie, totuşi poate că s-o fi „autosesizat” în punctul din comunicat în care spune că „a luat act de…”, făcîndu-ne să credem că abia pe 10 Iunie a aflat din presă anumite informaţii ce ţin de chestiunea în cauză.

Dă-o dracului de treabă, că prea este cusută cu aţă albă!

Felicitări, ofiţerule din umbră, că ai furnizat această informaţie presei, căci, altminteri, SIS nu se mai „autosesiza” abia pe data de 11 Iunie!

Dă-o dracului de treabă, că prea este cusută cu aţă albă!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39