REPUBLICA MOLDOVA PLEDEAZA FERM PENTRU DEZESCALADAREA TENSIUNILOR DIN UCRAINA

„Împărtășim îngrijorarea profundă a statelor partenere în legătură cu deteriorarea semnificativă a situației de securitate din Ucraina și de la granițele acesteia, care pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine”, declară vicepremierului Nicu Popescu. Potrivit șefului diplomației moldovenești, Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice, transmite IPN.

Nicu Popescu a menționat că orice amenințare sau folosire a forței care afectează suveranitatea și integritatea teritorială a statelor contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a ordinii de securitate europeană consacrată în Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris și declarațiile ulterioare ale OSCE.

„Observăm totodată acțiuni organizate de provocare a violențelor însoțite de o creștere semnificativă a dezinformării și informațiilor false care sînt menite să inducă și o stare de confuzie”, a declarat vicepremierul. Potrivit oficialului, este salutabilă determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din actuala criză. „Reiterăm și pe această cale susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional”, a mai spus vicepremierul.

Sursa: IPN