REPREZENTANTII TIRASPOLULUI IN CUC NU SINT DISPUSI SA IDENTIFICE SOLUTII PENTRU ASIGURAREA LIBEREI CIRCULATII IN ZONA DE SECURITATE

La 12 martie 2015 a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul acesteia au continuat discuţiile pe marginea agendei aprobate încă la 29 ianuarie curent.

Pe tot parcursul şedinţei, delegaţia transnistreană a sfidat poziţiile asumate de către celelalte componente ale CUC pe problema liberei circulaţii în Zona de Securitate şi în mod unilateral s-a dezis de angajamentele asumate anterior. Astfel, reprezentanţii Tiraspolului, ignorînd normele şi practicile existente în CUC, au declarat că nu sînt dispuşi să discute chestiunea privind libera circulaţie în Zona de Securitate şi nici să ia anumite decizii, invocînd că subiectul nu este în competenţa CUC, dar ţine de negocierile politice din formatul „5+2”.

Mai mult, în cadrul şedinţei, membrii delegaţiei transnistrene au recurs la politizarea subiectului discuţiilor, încălcînd astfel Regulamentul activităţii CUC şi desconsiderînd poziţia consolidată a celorlalţi reprezentanţi în Comisie.

O astfel de abordare a generat discuţii contradictorii, fiind imposibilă adoptarea unei decizii comune. În acest context, co-preşedintele Federaţiei Ruse a propus amînarea şedinţei pentru următoarea săptămînă.