Regatul Unit doneaza Ucrainei 6 drone submarine pentru deminarea coastelor ucrainene

Regatul Unit a anunţat că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti, în largul coastelor sale, şi va instrui militari pentru operarea lor, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres

Aceste dispozitive „uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adîncime, fiind capabile să funcţioneze pînă la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca Marina ucraineană să le poată neutraliza”, a precizat Ministerul Apărării britanic într-un comunicat.

„Zeci de membri ai Marinei ucrainene vor fi instruiţi să utilizeze aceste drone în cursul lunilor următoare, antrenamentul începînd deja pentru primii dintre ei”, a declarat Ministerul. Instruirea va fi asigurată de specialişti britanici şi americani pe teritoriul Marii Britanii, conform DPA.

Acest nou ajutor militar intervine în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, „Rusia transformă hrana în armă, distrugînd agricultura ucraineană şi impunînd o blocadă porturilor acestei ţări la Marea Neagră, pentru a-i împiedica exporturile”.

Dacă cîteva nave care transportă cereale au putut părăsi Ucraina în baza unui acord obţinut de ONU, aceste operaţiuni „rămîn limitate de mine submarine lăsate de forţele ruse de-a lungul coastei ucrainene”, a afirmat Regatul Unit.

Ministerul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că „tentativele cinice ale Moscovei pentru a răscumpăra aprovizionarea alimentară mondială” nu trebuie să-şi atingă scopul.

În Mai, premierul Boris Johnson anunţase o tranşă de 300 milioane de lire (355 milioane de euro) ca ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, după un plan precedent de 450 milioane de lire, cuprinzînd, în special, furnizarea de rachete.