REGATUL SUEDIEI ESTE ALĂTURI DE MAI ÎN URMAREA PARCURSULUI EUROPEAN

În cadrul vizitei sale în Regatul Suediei, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a vizitat Academia Folke Bernadotte (FBA) – agenția suedeză pentru pace, securitate și dezvoltare. Acolo, ministrul a avut discuții cu directorul general al academiei, Per Olsson Fridh, despre un parteneriat pentru dezvoltare, unde să plieze domeniile în care se specializează academia pe interesele de dezvoltare ale MAI, inclusiv dezvoltarea capabilităților instituționale de previziune strategică, pentru a susține procesul decizional în sectorul securitate și afaceri interne.

La întrevederea oficială cu Ministrul Justiției al Suediei, Gunnar Strömmer, oficialii au discutat despre aprofundarea relațiilor bilaterale, ca parte a agendei de dezvoltare a afacerilor interne, precum și suportul pe care îl poate oferi Suedia în operaționalizarea HUB-ului de Securitate. În acest sens, s-a convenit pe organizarea unei reuniuni, care va contura acțiunile care trebuie realizate în cel mai scurt timp pentru dezvoltarea HUB-ului.

În cadrul ședinței cu Jan Knutsson, Secretar de Stat al Ministerului de Externe al Suediei, ministrul a menționat că integrarea europeană este un obiectiv strategic al Republicii Moldova, iar MAI depune eforturi pentru a se alinia la standardele europene de securitate. În acest sens, Suedia și-a exprimat susținerea și deschiderea față de Republica Moldova.

La final, ministrul Revenco a participat la o masă rotunda, organizată de FBA, în care a prezentat principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, în calitate de unica țară non UE la frontieră cu războiul. Participanții au analizat domeniile prioritare de fortificare a rezilienței în RM și ajutorul concret de care are nevoie țara pentru a implementa reformele necesare, care să asigure liniștea și pacea în țară.

Sursa: mai.gov.md